Vanaf dit weekend redders op 80 posten aan de kust

De persvoorstelling werd afgesloten met een demonstratie van een redding op zee waar ook de Seaking van de basis Koksijde aan deelnam. © JT
Redactie KW

Op vrijdag 19 juni zette de Intercommununale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) traditiegetrouw het zomerseizoen in met een feestelijke opening.

80 reddingsposten, verspreid over zo’n 34 km strand, zijn vanaf 1 juli opnieuw dagelijks open van 10.30 tot 18.30 uur. Enkele gemeenten opteerden eerder al om enkele reddingsposten ook in het voor- en naseizoen te openen. Vorig jaar kwamen redders 255 keer tussen voor baders en watersporters in moeilijkheden. Ook vervulden ze een belangrijke taak in het helpen opsporen van verdwaalde en verloren gelopen kinderen op het strand. Verleden jaar liepen er immers 879 kinderen verloren.

“Onze 1.400 redders zijn er dan ook dit jaar opnieuw volledig klaar voor ” zei voorzitter van IKWV Johnny Devey.

Kleuters van de Vrije Basisschool Sint-Pieter uit De Panne kregen als eerste het nieuwe verdwaalbandjes om de pols gegespt door gouverneur Carl Decaluwé, burgemeester Ann Vanheste, schepen Ann Woestijn, Johnny Devey en An Beun. Laurent Winnock van AXA, samen met Studio 100, Plopsaland De Panne, Dag Allemaal en de Vlaamse Milieumaatschappij stellen de polsbandjes met de afbeelding van Maya de Bij en Wickie de Viking gratis ter beschikking.

Er worden in totaal 750.000 polsbandjes verspreid. Ook worden opnieuw, in samenwerking met OVAM, in alle kustgemeenten gratis afvalzakjes verspreid via de redders, de diensten voor toerisme, de badkarhouders en diverse handelaars op de zeedijk. “Onder het motto ‘een net strand, heb je zelf in de hand’, hopen we dat de strandbezoekers hun afval netjes in de vuilnisbak zullen deponeren” besloot Johnny Devey.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier