Van Designer tot Nevaeh: de meest unieke babynamen van 2017

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Op meer dan 2.200 voornamen zijn er in 2017 maar liefst ruim 1.400 maar één keer gegeven. Dat is meer dan 6 op 10! Kortom, er zijn vele ouders die echt willen dat hun ‘unieke kind’ ook een unieke voornaam krijgt.

De meer dan 2.200 ingestuurde babyfoto’s deze week in KW Beebee, gratis bij KW en op KW.be/beebee

Sommigen gaan het daarvoor echt ver zoeken, maar in vele gevallen is het een afwijkende spellingvariante van een bekendere naam. Vraag blijft of dat wel in het belang van het kind is, op latere leeftijd dan.

De titel van een van de bekende liedjes van de onlangs overleden Franse zangeres France Gall is Babacar. Achter het liedje zit een verhaal en het blijkt een Senegalese jongensnaam te zijn. Toeval of niet, de voornaam werd (al vóór het overlijden van de zangeres) aan één kindje gegeven. Heel opmerkelijk is zeker ook Nevaeh. Dat is Heaven (hemel) achterstevoren en eigenlijk de naam van een videospel. Men spreekt tegenwoordig van ‘designer baby’s’ maar een West-Vlaams kindje kreeg de voornaam Designer

Soms kan googelen natuurlijk helderheid over een naam brengen. Zo blijkt Hvitserk een Vikingnaam te zijn. Mavice zou de naam van een softwarebedrijf zijn… Of was Mavis (een Engels woord voor zanglijster) bedoeld?

En Yunalesca blijkt een figuur uit een videogame te zijn. We plaatsen er nog enkele op een rijtje: Adjano, Amiyah, Azayah, Everleigh, Iléyon, Jura (een jongen), Liúnah, Méguia, Miyûki, Naiyah, Nyjah, Ozzyres, Reign, T’yana, Xytano, Yénoah, Zayleen en Zayvion. En nog altijd blijken de beginletters ‘Dj’ populair te zijn, zoals in Djay, Djayley, Djailyn, Djaxx en Djazz…

Maar ook een beetje speciaal en Vlaams kan samengaan, zoals Bobbejaan, Oleander of Viefke.

Enkele namen die aan andere namen doen denken maar anders gespeld zijn: Adelynn (Adeline), Anèthe (Annette), Audette (Odette), Brooke-Lynn (Brooklyn), Candyice (Candice), Cianna (Shana), Dielano, Eefa (Eva), Eiden (Aiden of Eden?), Jazzlynn en Jazzminn, Juliyah (Julia), Khloé (Chloë), Mylah (Mila), Néomy (Noémie), Skaiy (Sky), Ylaiza (Elisa) en Victhor (Victor).

Dubbelnamen

Ook bij dubbelnamen vinden we ongewone combinaties, zoals Aaliyah-Noor, Arthur-Branwell, Brent-Phanuel, Ilyas-Malcolm, Jaydon-Noe, Jay-Roy, Joly-Lou, Leo-Paul (klinkt als Leopold), Lou-Maï, Mam-Betty, Nelsen-Matt, Paris Low, Robine-Rose. En ja, er zijn ook enkele gewonere dubbelnamen, zoals Anna-Elle (naast Anaëlle en Annaëlle), Pierre-Edouard, Marie-Claire en William-Henri. Maxim-Ylian klinkt als Maximilian en er werd zelfs een Jan-Klaas geboren.

Het gaat hier telkens wel om kinderen met een niet-buitenlandse familienaam.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier