Van Bovekerke tot Beitem: Vlaanderen keurt 26 nieuwe woonkernen in onze provincie goed

Redactie KW

De Vlaamse regering keurt de herziening van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan West-Vlaanderen grotendeels goed.

In februari 2014 keurde Vlaams minister voor ruimtelijke ordening Philippe Muyters de aanpassingen die de Provincie West-Vlaanderen voorstelde aan het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (PRS) West-Vlaanderen grotendeels goed. Met een Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan bepaalt een provinciebestuur de krachtlijnen op vlak van wonen (verdeling tussen wonen in stedelijke gebieden en buitengebieden) en bedrijvigheid (verdeling lokale en regionale bedrijventerreinen). Binnen deze krachtlijnen kunnen gemeenten invulling geven aan bepaalde sites zonder bijkomende behoeftes te moeten aantonen.

De krijtlijnen die de Provincie West-Vlaanderen voor haar grondgebied voorstelde, worden door deze goedkeuring grotendeels bevestigd.

Bij de herziening van het PRS West-Vlaanderen duidde de Provincie 26 nieuwe dorpen aan als ‘hoofddorp’ of ‘woonkern’. In dergelijke dorpen kunnen gemeenten bijkomende woonontwikkeling toestaan. Vlaanderen keurde dit onderdeel goed onder voorwaarde dat de woonontwikkeling noodzakelijk is om de leefbaarheid van een dorp te bestendigen. De nieuwe woonkernen zijn Beitem, Bovekerke, Egem, Esen, Hertsberge, Hollebeke, Houtem, Ingooigem, Kruiseke, Leffinge, Moere, Nieuwenhove, Oekene, Oeselgem, Outrijve, Rollegem-Kapelle, Sint-Joris, Sint-Katrien, Sint-Lodewijk, Snaaskerke, Tiegem, Vladslo, Westkerke-Roksem, Westvleteren, Wijnendale en Zandvoorde. In totaal telt West-Vlaanderen nu 158 ‘hoofddorpen’ of ‘woonkernen’.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier