Van boules, ijsjes en andere strandrecepten

Redactie KW

Het zomerse strand genereert een exclusieve biotoop met eigen sport- en spelbeleving, (strand)mode en territoriumdrift. Maar ook de eetgewoontes tussen duin en vloedlijn is een studie waard. Kusterfgoed zette er haar tanden in. Het project ‘Zoet, zout en zand’ focust een grote vakantie lang op hoe die strandcultuur zich ook culinair ontwikkelde: van boules de berlin tot cabinebarbecues en hippe strandbars.

Net als de fortenbouw en de papieren bloemenverkoop horen de boterhammen met jam of perensiroop, de lauwe Cécémel, de drinkbus koude koffie, de boules de berlin en de druipende smeltijsjes voor velen tot het collectieve herinneringen van het naoorlogse strandleven.

Kusterfgoed, de erfgoedcel van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge, dook samen met het Centrum Agrarische Geschiedenis het verleden in om via bronnenonderzoek en interviews zo veel mogelijk historische informatie en ‘kleine verhalen’ te verzamelen over de verschillende strandlekkernijen.

De oogst is een kleurrijke expo met heel wat fotomateriaal, filmpjes en getuigenissen van venters en strandgangers. Maar ook bezoekers kunnen hun eigen herinnering aan het smikkelen op het strand op een postkaartje noteren en aan de expo toevoegen. Deze interactieve expo is te zien in de bibliotheek Kris Lambert. Wie wil kan zijn getuigenis ook kwijt tijdens de museumnocturne in het Oostendse Stadsmuseum in de Langestraat op zaterdag 12 augustus tussen 18 en 21 uur.

Publicatie

Midden juliverscheen ook een hapklare publicatie vol interessante weetjes, authentiek beeldmateriaal en mooie verhalen van strandverkopers én strandgangers. Die vind je nu onder andere gratisin de bibliotheken en toeristische diensten van Oostende, Middelkerke, Oostende en De Haan.

Verwacht geen volledige geschiedenis, maar de intentie om wat dreigt verloren te gaan te conserveren

“Onder meer het Centrum Agrarische Geschiedenis, NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, dialectkenner Roland Desnerck en schrijfsters Katrien Vervaele en Doris Klausing werkten mee aan het boekje”, vertelt Marleen De Soete, voorzitter van Kusterfgoed. “We belichten het thema ‘eten op het strand’ vanuit verschillende hoeken. Zowel de ijs- en bouleventers komen aan bod, als de verhalen en herinneringen van lokale strandgangers en binnenlandse toeristen.”

Verhalen en tips van strandgangers en -verkopers worden gemixt met receptjes, verrassende weetjes, typische uitspraken en vakantiekiekjes. Verwacht geen volledige geschiedenis maar de intentie om wat dreigt verloren te gaan aan simpel culinair strandgeneugtes te conserveren.

Jouw verhaal

Wat zijn je vroegste herinneringen aan eten op het strand? Wat waren jouw favoriete kustlekkernijen als kind? Herinner je nog wat de ijsventer riep toen hij zijn ijsjes wou verkopen? Deze vragen stelt Kusterfgoed je tijdens de nocturne in ruil voor een gratis strandlekkernij en ze geeft die herinneringen meteen een plekje in de groeiende minitentoonstelling, én voegt ze toe aan de zomerexpo in de Oostendse stadsbibliotheek. Die loopt ook nog tot eind augustus in de biebs van Blankenberge, De Haan en Middelkerke. Tijdens de zomer is er wekelijks ook een spreker van Kusterfgoed te gast in de mobiele studio van Plage Préférée van Radio 2. Terwijl de gast meer vertelt over zijn of haar herinneringen aan eten op het strand, delen medewerkers van Kusterfgoed een gratis strandlekkernijuit aan de omstaanders. En op zaterdag 12 augustus kan je deelnemen aan een sneukelroute over Oostends culinair erfgoed, georganiseerd door de dienst Cultuur van Oostende in samenwerking met Gidsenkring Lange Nelle.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier