Vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor gevangenis in Ruiselede

07/07/17 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:21

De drie vakbonden VSOA, ACOD en ACV hebben vrijdag een stakingsaanzegging ingediend voor de gevangenis in Ruiselede.

Vakbonden dienen stakingsaanzegging in voor gevangenis in Ruiselede

De vakbonden gaan niet akkoord met de "artificiële" maatregel van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om gedetineerden met een celstraf van maximaal 10 jaar in verlengd penitentiair verlof te plaatsen. De bonden sluiten niet uit dat ze de aanzegging ook naar andere instellingen zullen uitbreiden.

Volgens de vakbonden is het extra penitentiair verlof een manier om het aantal gedetineerden "artificieel te drukken". "Het is niet zo gek dat deze maatregel genomen wordt vlak voor het ogenblik dat blijkt dat de deadline van minister Geens verstreken is om nationaal onder de 10.000 gedetineerden te geraken", luidt het.

Omgekeerd effect

"Tijdens het sociaal overleg op 23 juni 2017 beweerde het kabinet justitie bij hoog en bij laag letterlijk dat er geen werkdruk zou bijkomen. Integendeel, gedetineerden die in verlengd penitentiair verlof zijn, zouden bijdragen tot een lagere werkdruk", zeggen de vakbonden. Volgens hen heeft de maatregel net het omgekeerde effect: de werkdruk zou zowel bij de cipiers als bij de administratieve en psychosociale diensten toenemen.

Delen

"Als een ware illusionist creëert minister Geens de perceptie dat er minder gedetineerden in de gevangenissen zijn"

Voorlopig zijn enkel de modaliteiten van de maatregel al bekend voor de instelling in Ruiselede, zegt De Smedt. "Die herbergt al meer gedetineerden dan voorzien en kan op dit ogenblik in het beste geval 16 gedetineerden tot dit stelsel toelaten", klinkt het. "Terwijl 8 gedetineerden in verlengd penitentiair verlof zijn, zullen 8 andere gedetineerden op de gedeelde cel verblijven. Tegelijkertijd zullen 8 nieuwe gedetineerden uit een andere penitentiaire inrichting overgebracht worden naar Ruiselede, waar in essentie het bevolkingscijfer als vanouds blijft."

Toename van werkdruk

"Er is door het verlengd penitentiair verlof geen sprake van afname van werkdruk in Ruiselede. Er is enkel een toename van werkdruk binnen alle diensten werkzaam in Ruiselede", zeggen de bonden dan ook. "Als een ware illusionist creëert minister Geens de perceptie dat er minder gedetineerden in de gevangenissen zijn, terwijl zij in werkelijkheid wel degelijk in de gevangenis verblijven en een nog grotere inzet van het penitentiair personeel vereisen."

De drie vakbonden hebben daarom een stakingsaanzegging ingediend voor Ruiselede, zegt De Smedt. "We sluiten niet uit dat we de aanzegging nog uitbreiden als ook de gevolgen van het stelsel in andere instellingen bekend raken."

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!