Vader en zoon restaureren oude paardjesmolen

Patrick Vanlerberghe en zoon Pieter zijn heel omzichtig te werk gegaan. © (Foto EDB)
Redactie KW

Patrick Vanlerberghe (61) en zijn zoon Pieter Vanlerberghe (33) stelden deze week alles in het werk om de gerenoveerde paardjesmolen van basisschool ‘t Fort klaar te krijgen. Die wordt zaterdag ingehuldigd.

Patrick Vanlerberghe runt A2Z Renovatie bvba in Zedelgem. Zoon Pieter stapte drie jaar geleden in de voetsporen van zijn vader met zusterbedrijf Restauraz dat in het bedrijvencentrum van Wevelgem gelegen is. De twee bedrijven helpen elkaar. “Wij zijn aannemers maar doen geen nieuwbouw, al komen er uiteraard altijd wel nieuwe stukjes bij. Ons doel is restauratie en renovatie. Dat vinden we boeiend. Bovendien is het leuk dat we van onze hobby onze job hebben kunnen maken”, klinkt het bij vader en zoon.

Beiden gingen eerst een aantal jaar werken voor ze zelfstandig werden. Patrick werkte twintig jaar in het bedrijf van zijn oom. Pieter, die economist van opleiding is, werkte enkele jaren in de bank- en retailsector. “We zijn al aan de vijfde generatie aannemers in de sector renovatie en restauratie”, vullen ze aan. De microbe van het restaureren zit in de familie. “Mijn grootvader heeft na de oorlog veel herbouwd in Zeebrugge. Hij trok toen met zijn steekkar vol stenen van Brugge naar Zeebrugge”, vertelt Patrick.

Draaischijf

De paardjesmolen op het terrein van basisschool ‘t Fort werd gebouwd in 1905 door Kortrijkse houtbewerkers. Het bestaat uit een metalen structuur waaraan een houten draaischijf ophangt, de originele draaiconstructie. Rond deze draaischijf stond een houten omheining waarop een houten dakconstructie bedekt met riet steunt. Er waren vier galopperende paardjes met sledes op de houten draaischijf.

De paardjesmolen voor Patrick en Pieter het onder handen namen.
De paardjesmolen voor Patrick en Pieter het onder handen namen.© (GF)

Na de erkenning als beschermd monument in 2003 kon de molen niet meer geschilderd worden en drong een restauratie zich op. Er moest met Erfgoed overlegd worden. Ook de veiligheidsnormen die nu gelden moesten gerespecteerd worden. Patrick en Pieter en hun team bouwden de paardjes opnieuw op in nieuw lindehout. “Er waren nog tweeënhalf van de vier paardjes, maar ze waren in bouwvallige staat”, aldus Pieter.

Stukje per stukje werden de paardjes gereconstrueerd. “Romp, rugstuk, staart, elk van de vier benen en de kop vormen allemaal aparte stukken”, vertelt Patrick. “Aan het snijden van de paardjes werd er ruim 242 uur gewerkt, zonder het schilderen, de sleetjes en de ondergrond”. De zijkanten van de sleetjes en de zitbank zijn nog origineel. De vloer van de sleetjes werd vernieuwd.

Scalpel

De paardjes en sledes werden verschillende keren geschilderd. Patrick heeft aanwijzingen dat de kleur al acht tot negen keer veranderde. Hiervoor pelden specialisten met een scalpel laagje per laagje verf af. De paardjes werden onlangs met een zuivere Zweedse lijnolieverf geschilderd in de originele kleuren, namelijk gebroken wit met bruin en groen en met grijze maantjes.

Aan het snijden van de paardjes werd ruim 242 uur gewerkt.
Aan het snijden van de paardjes werd ruim 242 uur gewerkt.© (GF)

De originele paardjes dienden als model, maar zullen niet verwerkt worden in de paardjesmolen. Ze komen terug naar ‘t Fort waar ze binnen een plaatsje zullen krijgen. “Het zou niet verantwoord zijn om er kinderen op te zetten, de benen van de paardjes zijn heel broos geworden.”

Rieten dak

De renovatie van de paardjesmolen was voor Patrick en Pieter een uniek project. “Het is uniek in de streek, zelfs uniek in België. Dat maakte de uitdaging nog groter. We hadden geen enkel vergelijkingspunt. Het is de eerste keer dat we een rieten dak hebben in een restauratie. Dat komt zelden voor in West-Vlaanderen”, vertellen ze.

Voor Patrick en Pieter is restauratie een filosofie. “Het is een spirit, we proberen altijd naar de basis terug te gaan. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het stoelt vooral op ervaring en er constant mee bezig zijn”, weten ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier