VABI pakt uit met expo over voedsel in oorlogstijd

Directeur van het VABI Bart Vandenberghe, leerlingen Bert Vangheluwe en Fem Vanfleteren, en leerkracht Frans Houthoofd © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Bij de start van De Week van de Smaak organiseert het VABI de expo ‘Op zoek naar voedsel op de akkers van de dood.’ Je leert er heel wat bij over de zoektocht naar voedsel in de Eerste Wereldoorlog.

De school maakte gebruik van foto’s, getuigenissen, unieke collectiestukken, spotprenten en ook vergeten groenten, die je tijdens je bezoek kunt waarnemen én proeven.

Leerkracht Frans Houthoofd : “We reconstrueerden de zoektocht naar voedsel aan de hand van artikels, spotprenten, affiches … Veel van het materiaal komt uit privécollecties. Daarnaast zijn er getuigenissen van familieleden van leerlingen, die je aan de hand van dagboeken kunt nalezen.” Tot slot biedt het VABI de mogelijkheid om te kijken naar én te proeven van vergeten groenten zoals het rapunzelklokje, molsla, crosne … en wie weet smaakt een gepast oorlogsbiertje daar ook wel bij ? Dat wordt aangeboden in een toepasselijke legertent. Sfeer en gezelligheid verzekerd dus in een aangepast kader.

Wie dit alles graag bijwoont, kan op 13, 14 en 15 november een kijkje nemen in de Zuidstraat 27 van 13.30 uur tot 17.30 uur. De toegangsprijs is 3 euro, hierbij proef je nog drie ‘oorlogshapjes’ op basis van vergeten groenten. Kinderen onder 12 jaar komen gratis binnen.

Als extra is er een kookdemo met vergeten groenten op vrijdagavond van 20 uur tot 21.30 uur (zeven euro, vooraf inschrijven noodzakelijk via vabi@sint-michiel.be). De plaatsen zijn beperkt.

(BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier