Uitwijzing dreigt na 7 jaar voor geïntegreerd Servisch gezin uit Kortrijk

Redactie KW

Een Servische familie met vijf gezinsleden uit Kortrijk, die al bijna zeven jaar lang in België verblijft, vreest dat ze alsnog zal uitgewezen worden. Ze werden eerder deze week opgepakt. Dat bevestigt Almira Halili, de 20-jarige dochter.

De familie woont al bijna zeven jaar in België en was perfect geïntegreerd. “We hebben ons altijd uit de slag getrokken”, aldus Almira. “We hebben hier alles zelf betaald, zonder steun van het OCMW of van een sociale woning. We spreken allemaal Nederlands, zelfs mijn ouders. Ik heb, net als mijn broers, altijd goede punten behaald op school en op dit moment zit ik in mijn laatste jaar in het Centrum voor Deeltijds Onderwijs in Kortrijk. Ik werk ook halftijds in een woonzorgcentrum in Zwevegem.”

Dinsdag werden ze door de politie opgepakt en uiteindelijk werd Almira met haar oudste broer overgebracht naar het asielcentrum in Steenokkerzeel. Haar ouders en minderjarig broertje verblijven momenteel in een centrum in Sint-Niklaas. “En nu wachten we op een definitieve beslissing. Ik begrijp dat niet iedereen kan blijven, maar wij hebben ons geïntegreerd, betalen belastingen, … Hier zitten we tussen mensen die al vijftien jaar in België verblijven, geen werk hebben en zelfs geen Nederlands spreken.” De jonge vrouw ziet gelijkenissen met de situatie van Navid Sharifi. “Ook ik ga trouwen, in 2016. Ik kan dus nog terug, maar als ik uitgewezen word, heb ik wel een reisverbod van drie jaar. We zijn ontgoocheld.”

Ook in het CDO in Kortrijk en het woonzorgcentrum waar Almira werkt, wordt ontgoocheld gereageerd. “Ik hoorde dat de directeur van het CDO een brief zal schrijven naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken. De steun doet deugd.”

Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne is op de hoogte van de situatie. “Het gaat inderdaad om een illegale familie die al enkele jaren geleden het Belgisch grondgebied had moeten verlaten. Ze zijn opgepakt door Sefor met oog op uitwijzing”, duidt hij.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier