Uitkijktoren op top Kemmelberg is weer open voor publiek

Schepen Etienne Cloet op de uitkijktoren. (Foto EF)
Redactie KW

De Belvedèretoren, die in 1890 werd gebouwd is een van de eerste realisaties van Horizon 2025 dat investeert in de landschapsbeleving in toeristische regio’s.

Samen met de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer heeft Heuvelland de vernieuwde Belvedèretoren op de Kemmelberg voorgesteld. “De toren is na grondige renovatie opnieuw gratis toegankelijk voor het publiek. Met zijn 159 meter is de Kemmelberg het hoogste punt in de provincie. Het uitzicht vanop de vernieuwde toren is dan ook imposant“, zegt schepen van Toerisme Etienne Cloet.

Bergdichter

Eveneens indrukwekkend zijn de haiku’s die zich op de binnenmuren van de toren bevinden. Daarvoor werd een bergdichter aangenomen. Van Geert De Kockere staan 30 kleine stukjes tekst op de muur die de bezoekers kunnen lezen op weg naar het platform bovenaan de uitkijktoren. “Haiku’s zijn vaak in één lijn te lezen en moeten de mensen uitnodigen om deze vorm van poëzie te waarderen. Vaak wordt gezegd dat een dichter zich wel eens opsluit in een ivoren toren. Welnu, met het aanbrengen van die teksten kom ik als dichter symbolisch uit de toren”, aldus Geert De Kockere.

De uitkijktoren boven op de Kemmelberg zal zeker een meerwaarde hebben voor de toeristische uitstraling van Heuvelland. “Alleen jammer dat de horeca het momenteel laat afweten op de Kemmelberg”, zegt schepen Etienne Cloet. “Vanuit de gemeente betreuren wij dat ten zeerste.”

Jammer dat de horeca het laat afweten op de Kemmelberg

Toen Noël Kindt vijf jaar geleden de zaak Belvedère kocht, begon eerst een lange zoektocht naar uitbaters. Toen die uiteindelijk gevonden werden, verdwenen die weer om uiteenlopende redenen. Schepen Cloet: “Persoonlijk hoop ik alsnog wat beweging te krijgen op de Kemmelberg. Ik denk daarbij aan een pop-up waarbij vooral gedurende de zomermaanden toeristen opnieuw kunnen genieten van een hapje en een drankje.” De uitkijktoren op de Kemmelberg zal gratis te bezoeken zijn.

Meerwaarde

Met Horizon 2025 investeren de provincie West-Vlaanderen en Westtoer bijna 4,5 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. In het kader van Horizon 2025 werden in totaal 19 projecten ingediend. De uitkijktorens zijn verspreid over de provincie en hebben een meerwaarde voor de toeristische uitstraling van de vier regio’s.

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier