Uitgewezen leerling uit Brugge mag voorlopig in België blijven

De twee tieners mogen wellicht al minstens tot het einde van het schooljaar in België blijven. © MM
Redactie KW

Er is opnieuw hoop voor Bajram Ramadani (17) en zijn broer Argjend (15) die vorige week het nieuws kregen dat ze na negen jaar het land moeten verlaten.

De twee tieners uit Albanië vroegen asiel aan en mogen wellicht al minstens tot het einde van het schooljaar in België blijven. Sinds donderdag gaan ze terug naar school in Brugge. “Het is vooral belangrijk dat ze opnieuw kunnen focussen op hun studies”, zegt schooldirecteur Mieke Verhelst van de Maricolen.

Begin deze week nog kwamen honderden leerlingen van de Maricolen op straat in de Oude Zak om te protesteren tegen de uitwijzing van de tieners. De reden is dat hun moeder volgens Vreemdelingenzaken jarenlang een schijnhuwelijk had. Klopt niet, zegt het gezin zelf. De advocaat van de familie zette alle middelen in om het gezin in België te houden en vroeg nu asiel aan voor zijn cliënten. Daardoor mogen Bajram en zijn broer wellicht al minstens tot het einde van dit schooljaar in België blijven. Al komt daar pas binnenkort 100 procent zekerheid over. Het lot van hun ouders is minder zeker.

Terug naar school

De broers vinden voorlopig onderdak bij familie en gaan sinds donderdag terug naar school. Een grote opluchting voor de tieners. Schooldirecteur Mieke Verhelst van de Maricolen had ondertussen al lange gesprekken met Bajram. “Hij is uiteraard iedereen ontzettend dankbaar voor de steun. Het is natuurlijk allemaal wat veel geweest voor hem de voorbije week. Het belangrijkste is nu dat Bajram en zijn broer (die in het KTA zit, red.) zich opnieuw volledig kunnen focussen op hun studies. Ook als directie zijn we opgelucht met het nieuws”, zegt Mieke Verhelst.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier