Uitgewezen Aysha verblijft enkele uren op het politiebureau

Enkele sympathisanten tijdens een actie enkele dagen geleden. © PVH
Redactie KW

Dinsdag en woensdag kampeerden in Harelbeke een twintigtal vrijwilligers uit solidariteit met de uitgewezen Somalische Aysha en haar zoon Hashim.

Een dag na de solidariteitsactie nam de wijkagente op bevel moeder en zoon mee naar het politiekantoor. “Men had vernomen dat ze hier nu illegaal verblijven waarop de uitzettingsprocedure volgde. Na één telefoontje van Aysha hebben we een vijftiental mensen opgetrommeld om hen bij te staan”, zegt actievoerster en initiatiefneemster Saskia Loosvelt van de steungroep. “Op het kantoor zelf werden Aysha en Hashim drie uur lang vastgehouden zonder toegestane bijstand, omdat Aysha vlot Nederlands praat. Ze kwamen erg aangeslagen naar buiten met een uitwijzingsbevel in hun handen.”

De familie moet het land onmiddellijk verlaten. Volgens de actiegroep stelt het probleem zich zo: “De overheid beweert dat Aysha uitgeprocedeerd is omdat men niet kan aantonen vanwaar zij afkomstig is. Daardoor zullen ze ook nergens aanvaard worden zonder papieren en staan we terug bij af”, zegt vriendin en actievoerster Claudia Descamps van Vormingplus Waregem. De enige hoop die het steuncomité nu nog heeft is dat de staatssecretaris Theo Francken, bevoegd voor migratie en asiel, het dossier opnieuw bekijkt. “Hij moet toch die kafkaiaanse toestand ervan inzien en zo beslissen tot een legaal verblijf wegens humanitaire redenen”, aldus Saskia.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier