Uitdagend weekend voor Brugse politie

Zondag is er de geladen voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht. © Belga
Redactie KW

Met Dwars door Brugge en Club-Anderlecht op hetzelfde moment staat de politie van Brugge voor een uitdagende zondagmiddag

“Wij stonden er niet voor te springen, maar we zijn er wel klaar voor”, zegt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe. Er is zondag namelijk Dwars door Brugge en de ongetwijfeld geladen voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht. Twee evenementen die elk afzonderlijk al een grote inspanning van de Brugse politie vragen, staan toevallig op dezelfde middag gepland. Dat betekent uiteraard alle hens aan dek bij de politie. “Gelukkig kunnen we ook op andere korpsen rekenen om ons bij beide evenementen te steunen”, zegt hoofdcommissaris Erwin De Jonghe.

Door de voetbalwedstrijd om 18 uur in het Jan Breydelstadion, werd geopteerd om Dwars door Brugge een uur te vervroegen. De lopers die 15 kilometer voor hun rekening zullen nemen, starten daarom om 14 uur in plaats van 15 uur. “Maar hoe dan ook blijft de politie daar ook nadien nog enkele uren nodig, al is het maar om de uittocht vlot te laten verlopen”, zegt Erwin De Jonghe.

Oproep via Facebook

Agenten die op Dwars door Brugge ingezet worden, zullen dus niet meer gevraagd worden om ook naar het Jan Breydelstadion af te zakken nadien. Dat blijkt praktisch onhaalbaar. “Omdat de activiteiten rond de voetbalwedstrijd ook al heel wat vroeger starten dan de wedstrijd zelf”, aldus De Jonghe.

Daarmee doelt de hoofdcommissaris ook op de oproep die via Facebook onder heel wat Club-supporters de ronde doet. Die willen de spelersbus die hun helden naar het stadion brengt namelijk opwachten op De Platse. Vorig jaar deden ze dat ook en dat zorgde voor spectaculaire beelden. “Wij zullen ervoor zorgen dat ze dat opnieuw kunnen doen”, zegt De Jonghe. “We zullen dan ook voor een korte periode zorgen dat De Platse even verkeersvrij gemaakt wordt. Maar al te lang zullen we dat niet kunnen laten duren.”

Dat de Brugse politie voor Club Brugge supportert, lijkt evident. Maar zondag zal dat nog net iets heviger zijn. Want als Anderlecht op het veld van Brugge wint zijn de Brusselaars kampioen. En dat zou de Brugse gemoederen wel eens kunnen verhitten. “Het zou voor ons niet slecht zijn dat Club wint”, zegt De Jonghe lachend.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier