Uitbater van vakantiewoning in centrum vraagt kerkklokken ‘s nachts stil te leggen

Redactie KW

Het schepencollege van Langemark-Poelkapelle heeft zich maandagavond uitgesproken over het al dan niet stilleggen van de kerkklokken tussen 22 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends.


De kerkklok in het centrum van Langemark sloeg precies om half twaalf de openbare zitting van de gemeenteraad af. Bijna symbolisch, want in de schaduw van de kerk staat een vakantiewoning De Reünie. De uitbater had aan het schepencollege gevraagd de klokken tussen 22 en 6 uur niet te laten luiden om zijn gasten niet te wekken. Het schepencollege is uiteindelijk niet op zijn vraag ingegaan. Dat bleek na een vraag daarover van Jean-Marie Callewaert (sp.a) tijdens de varia.

Jongerencampus RUP Statiewijk

Het klokkengeluid had alvast geen storend karakter voor de oppositie die via hun toegevoegde punten het monopolie van de agenda naar zich toetrokken. Het uitgebreidste punt kwam van Proo! en handelde over de ruimtelijke uitvoeringsplannen die schepen Frank Gheeraert eerder in de raad van lokale economie uit de doeken deed. Luc Vandamme vroeg zich af of de jongerencampus in het RUP Statiewijk wel tijdig zal afgewerkt worden, nu de huidige verblijfplaats in de Poelkapellestraat binnen drie jaar zou verkaveld worden.

De schepen voor ruimtelijke ordening wil dit oplossen via een publiek private samenwerking. “Minder regelgeving voor de private partner betekent minder kosten en tijdswinst.” Maar Proo! is deze constructie weinig genegen. “Een PPS wordt niet door beide partijen als een win-winsituatie ervaren,” klinkt het daar.

Luc Vandamme hoopt dat de voorzitter van de Gecoro tijdig de dossiers op de agenda plaatst. Volgens de schepen is een vergadering in de maand december gepland.

(pco)