Uitbaatster zet vrouw met vocale tic uit haar restaurant in Brugge

01/12/16 om 07:45 - Bijgewerkt om 08:20

De uitbaatster van 't Fonteintje op het Simon Stevinplein in Brugge vond het hikken van de jonge vrouw te luid en beschermde naar eigen zeggen de rest van haar cliënteel.

Uitbaatster zet vrouw met vocale tic uit haar restaurant in Brugge

Ciska Vermeiren (24) uit het Vlaams-Brabantse Schiplaken was met een vriendin op citytrip in Brugge toen ze dinsdag een tussenstop maakten in het restaurant. De vrouw lijdt aan een zeldzame, vocale tic waardoor er bij de twintiger om de paar seconden een ongecontroleerd, luid hikachtig geluid weerklinkt. "Het duurde een hele tijd voor ik terug buiten durfde te komen. Dat was een grote stap. Dat ik dan op zo'n manier word behandeld is verschrikkelijk", zegt Ciska boos.

Toen ze met haar vriendin iets zat te drinken in 't Fonteintje, kwam de uitbaatster van het restaurant plots naar haar toe. "Ze vertelde ons dat we onze drankjes snel moesten leegdrinken en dat we daarna snel moesten vertrekken. Met mijn handicap was ik er niet welkom. Toen we reageerden, snauwde ze me toe dat ik beter niet zou buiten komen en naar een dokter zou gaan", getuigt Ciska in tranen. "Ik heb al lange tijd last van die tic. Mijn middenrif komt plots omhoog, waarbij ik veel lucht inadem en er een luid huh-geluid weerklinkt. Ik kan dat écht niet onderdrukken. Alles heb ik al geprobeerd. Toen mijn moeder na ons vertrek naar de zaak belde voor uitleg, werd de telefoon gewoon toegesmeten."

Grap of verborgen camera

Phyllis Hinderyckx is al 33 jaar zaakvoerster van 't Fonteintje en heeft in de Brugse horecawereld een goede naam. Ze bevestigt het voorval, maar benadrukt dat ze nooit slechte bedoelingen had. "Eerlijk? Ik dacht echt dat het om een grap of om verborgen camera ging. Het hikken was zó luid, dat we het tot in de keuken konden horen. Het geluid was erg storend. Toen ik naar de tafel ging en er beleefd iets over zei, had ik de indruk dat ze naar me lachte en aan het 'treiteren' was. Toen er volk binnenkwam, sprak ik haar opnieuw aan", vertelt Phyllis.

Kort daarna ging het verkeerd. "Ik vertelde haar dat ze beter eens naar de dokter zou gaan. Op dat moment is haar vriendin 'uit haar sloffen geschoten' en me beginnen uitkafferen. Ze vroeg om respect en ging door het lint. Kort nadien heb ik hen inderdaad gezegd dat het beter zou zijn dat ze na hun drankje zouden vertrekken. Even later kwam ik uit de keuken en waren ze weg. Toen haar moeder me korte tijd later opbelde en meteen begon te dreigen heb ik inderdaad de telefoon neergelegd."

"Het was zeker niet mijn bedoeling iemand te kwetsen of schofferen", benadrukt Phyllis. "Ik sta al 33 jaar in de horeca en heb in Brugge een goede naam. Het is een pijnlijk misverstand dat volledig uit de hand is gelopen. Als ik met mijn woorden iemand heb gekwetst, bied ik oprecht mijn excuses aan."

(MM - Foto MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!