Uilefeesten herdenken en vieren de bevrijding van Uilegem

© foto Nele
Redactie KW

Op zaterdag 18 augustus vonden in Markegem de Uilefeesten plaats. Het werd een kort maar krachtig feest met tal van activiteiten rond het thema van ‘de Groote Oorlog 14 -18’.

De Uilefeesten brachten de feestvierders 100 jaar terug in de geschiedenis met als onderwerp ‘De bevrijding van Uilegem’. De feesten kwamen tot stand door een stukje geschiedenis dat zich afspeelde in de deelgemeente van Dentergem, namelijk Markegem. Een van de legendes dat men terug vond is: Markegem werd destijds Uilegem genoemd. De zoldervloer van de kerktoren was rot geworden en dat kwam er door het verblijf van de vele uilen. Daarnaast vond men ook: Een vroegere Markegemse pastoor verstopte zijn geld op een plek en daarop stond vermeld ‘Hier woont een uil’. De koster vond de schuilplaats, nam het geld mee en wijzigde de zin naar ‘Hier woont geen uil meer’. De pastoor merkte op dat zijn geld gestolen was en veranderde de zin nogmaals naar ‘Hier zal geen uil meer wonen’.

Fietsen en Paintball

Het feestprogramma bracht een gezinsfietstocht van ongeveer 30 km doorheen de oorlogsvelden in het Markegemse landschap. Er namen 241 deelnemers deel aan de fietstocht. De feestzone kon men vinden aan zaal Pax en bij aankomst konden de sportievelingen genieten van een heerlijk drankje in café Uilegem. Tussendoor werd de bevrijding van Uilegem op een speelse manier gevierd. Tijdens een paintball battle kregen de teams de opdracht om de vlag van Uilegem na vier jaar bezetting te bevrijden. Er namen 10 ploegen deel aan het spel. Per team kreeg men 100 kogels en kon men 45 minuten spelen. Als men geraakt werd, en men had nog kogels over, dan keerde men terug naar de basis en mocht men na één minuut rust en verzorging terug de loopgraven betreden. Als de speler geraakt werd en de kogels waren op dan kon men naar de eeuwige jachtvelden en werd die persoon voor eeuwig geëerd voor de moed en de inzet. Tenslotte kwam men tot een echte battleheld.

Tijdens de DJ-battle konden de aanwezigen stemmen op de beste DJ. Men kreeg de opdracht om sfeervolle muziek uit de tijd van toen te draaien. Als afsluiter zorgde DJ Woestie voor een spetterende bevrijdingsfuif. De bevrijding werd gevierd en men danste erop los. Er was randanimatie voorzien met een echt schietkraam. Wie honger had, kon iets eten aan de eetstandjes en aan drankjes was er zeker geen tekort.

(Nele Sabbe/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier