Twintig jaar thuis in snookertempel aan de Kortrijkse Ring

Marnix Couckuyt, Luc Vangansbeke, Michel Monsorrez, Gerard Vangansbeke, Jacky Cornelissen © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

“Verhuizen is onze redding gebleken” Twintig jaar geleden zocht en vond de Koninklijke Kortrijkse Biljartclub in Biljartcenter De Mambo een thuishaven. De club nadert ondertussen haar 93ste verjaardag, De Mambo viert zijn twintigste.

De Mambo huist in het oude gebouw van de Gema aan de Ringlaan en viert dit jaar zijn twintigjarige bestaan. “Het was allemaal beton in het begin. We zijn klein begonnen met de helft in te richten met nieuwe infrastructuur. Gaandeweg zijn we gaan uitbreiden. We hadden vier pool- en vier snookertafels. Nu zijn er tien snookertafels en de carambolle ging van één naar vier. We hebben ook nieuwe ledverlichting geplaatst”, vertelt zaakvoerder Marnix Couckuyt (54), die recreatief biljart.

Hij startte de zaak samen met vennoot Jean-Paul Van Renterghem, die twaalf jaar geleden stopte. Sinds acht jaar is Bjorn Coeck vennoot. Marnix runt de zaak samen met zijn vrouw Inge Man. De Mambo wordt aanzien als een van de meest toonaangevende lokalen in België, met een aanbod voor carambole, pool, snooker en golfbiljart. Daarnaast is er ook een dartscenter, tafelvoetbal, een indoorminiatuurgolf met 18 holes en amusementsspelen. “Verder is er een kinderhoek, een restaurant en zomerterras. Het is een echt trefpunt geworden voor biljarters en niet-biljarters. We hebben de vrouwen ook actief bij het gebeuren betrokken. Ze komen supporteren voor manlief en dit in een mooi kader, waar ook de kinderen welkom zijn.”

Bourgeois

Al rond 1900 werd biljarten druk beoefend in Kortrijk. Op 5 december 1925 werd de Billard Club Courtraisien (BCC) opgericht door Nestor Melsens. In 1930 sloot de club zich aan bij de FBAB, la Fédération Belge des Amateurs du Billard. Ook een andere Kortrijke club sloot zich toen aan, namelijk BC Courtrai met domicilie in Hotel Royal, Place de la Gare.

De Billard Club Courtraisien nam zijn intrek in het statige herenhuis De Patria, op de Grote Markt in Kortrijk. “Ik herinner me nog 1964 in De Patria, onmiddellijk na mijn legerdienst. De club was een hechte groep van vrienden. Zoals bij nogal wat biljartverenigingen in die tijd was het een beetje bourgeois getint“, haalt huidig voorzitter Luc Vangansbeke herinneringen op. “Mijn allereerste stappen zette ik met mijn vader in De Kroon in Kuurne. Ik was toen 16 jaar – met korte broek – en mocht eigenlijk niet mee van mijn moeder omdat ze dacht dat ik pintjes zou drinken.”

De voornaamste activiteiten van de BCC waren clubkampioenschappen en de jaarlijkse organisatie van de beker De Kien, voor de beste kaderspelers. De Billardclub Courtraisien werd in 1950 omgedoopt tot Koninklijke Kortrijkse Biljartclub. “We bleven in De Patria tot 1979. We verhuisden toen naar de bar van het sportcomplex Mimosa in de Beekstraat in Kortrijk. De club speelde zijn bourgeoiskarakter kwijt en het biljartspel werd meer democratisch.”

In 1986 verhuisde de club naar de Snooker King in het oud gebouw van de Innovation. “Men dacht toen dat dit het ideale zou zijn. Maar door de verloedering en het soms dubieuze bezoek dreigde de club te verdwijnen. Het werd ons bijna fataal”, mijmert Luc.

Een kort verblijf daarna in de oude B. S. T.-gebouwen in de Minister Liebaertlaan bleek geen oplossing. “Onze algemene vergadering heeft in 1998 beslist om naar een nieuwe locatie te gaan: De Mambo op de grens Kortrijk-Kuurne. Het Biljartcenter was toen pas geopend. Het oprichten van ons lokaal in De Mambo is in het opzicht van een bijna verdwenen club, een goede investering gebleken. Onze leden voelen zich echt thuis. Vele biljartliefhebbers, tot zelfs uit Noord-Frankrijk, ontdekten onze clubdag op dinsdag. De Mambo bood toen onze nu 93 jaar wordende club een uitstekende kans om te overleven. Dit lokaal behoort tot het mooiste van het land, een echte biljarttempel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier