Tweede zwempoging van De Panne naar Knokke mislukt door weersomstandigheden

27/08/16 om 18:59 - Bijgewerkt om 20:39

Pal op de Frans-Belgische grens, op het strand van De Panne, maakte Jean-Luc Piens zich vrijdagavond rond 20.30 uur klaar om in zee te duiken.

Tweede zwempoging van De Panne naar Knokke mislukt door weersomstandigheden

De poging mislukte helaas. © MVO

Bij een schitterende zonsondergang en een rustig kabbelende zee wordt Jean-Luc stevig ingesmeerd met zonnecrème, vet en vaseline door zijn Oostendse coach, Brian Ryckeman. Jean-Luc heeft er duidelijk zin in: "Ik voel me niet zenuwachtig en voorlopig zien de weersomstandigheden er goed uit. Het is ook geen wedstrijd... die lange zwemtocht is ideaal om mijn hoofd leeg te maken."

Na het insmeren krijgt hij een fluo lichtgevende boei om en geeft de coach hem een gps mee. Een roeibootje zal hem de hele tocht door de donkere nacht begeleiden, terwijl Isabel Decabooter, zijn partner, zijn steun en toeverlaat, samen met de rest van het team Belgian Swim Coast verderop in zee volgen vanop twee grotere schepen, waaronder zeilschip Jana. Stipt negen uur gaat Jean-Luc het water in, op zijn zwempantoffels, want hij wil liever geen venijnig contact met verraderlijke pietermannen.

Via Facebook was het traject de eerste uren te volgen, met niets dan positieve berichten en aanmoedigingen. Maar net voorbij De Panne begon het tij te keren: de zee begon meer te kabbelen en er stak een oostenwind op vanuit zee. Slechter kon het niet. Voorbij Nieuwpoort lag Jean-Luc drie uur achter op het schema en had hij te kampen tegen golven van meer dan 75 cm hoog. Hij bleef tegen de bierkaai vechten, maar net na Lombardsijde, tussen Westende en Middelkerke besloot hij ermee te stoppen. Het was dan ongeveer half zeven 's morgens.

Tegen de wind was niets te beginnen

Het insmeren door coach Brian Ryckeman.

Het insmeren door coach Brian Ryckeman. © MVO

Zaterdag, even na de middag, was Jean-Luc al bereid om zelf zijn verhaal te doen: "Het was zo goed begonnen! De temperatuur van het water was aangenaam, de zee was rustig... Maar toen de zeewind opstak, realiseerde ik mij dat het ontzettend moeilijk zou worden, want zeewind is erger dan wind die vanuit het land komt. Hoe goed we de stromingen ook bestudeerd hadden en daarom besloten hadden dat het gunstiger zou zijn om 's nachts te zwemmen, tegen die wind was niets te beginnen. Daarin zat het verschil met vorig jaar, want toen was het helemaal windstil. Het ging van kwaad naar erger, ik geraakte geen meter vooruit en bij elke armslag had ik het gevoel dat er een pletwals over me heen reed. Zelfs voor de mensen aan boord van het zeilschip was het akelig, want het ging zo ongelooflijk op en neer dat ik dacht dat ze overboord zouden gekatapulteerd worden. Toen de speedboot de haven weer invoer, hoefde die zelfs geen snelheid te maken, hij werd gewoon richting haven 'gedragen'. Misschien had ik deze keer beter van Knokke richting De Panne gezwommen..."

Nieuwe poging?

Of er een derde poging inzit? Dat weet Jean-Luc nog niet, maar vandaag voelt hij zich zo geradbraakt dat hij denkt van niet. Ondanks de tegenslag heeft hij een schitterende prestatie neergezet, en dat heeft hij allemaal gedaan voor de kleine Nicolas, het zoontje van zijn partner Isabel dat op zijn vier jaar de strijd tegen kanker verloor. De opbrengst van alle sponsors gaat integraal naar het Kinderkankerfonds.

(MVO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!