Tweede kunstgrasveld in Oostende wordt er eentje van kurk in plaats van rubber

Kate Kloeck (Faris), Cindy De Been (stad Oostende), schepen Arne Deblauwe, Gert De Leenheer (Sportinfrabouw) en Rik Boncquet (sportfunctionaris) bij de werken aan het tweede kunstgrasveld © Foto FRO
Redactie KW

Daarmee wordt geanticipeerd op mogelijke gezondheidsrisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden.

Eind maart werd in Oostende de aanleg van een tweede kunstgrasveld op terrein 8 van Sportpak De Schorre goedgekeurd.

De opdracht voor de realisatie werd eind september toegekend aan Sportinfrabouw nv uit Essen, voor een bedrag van 299.000 euro. De werken zijn ondertussen ver gevorderd en het terrein zou moeten klaar zijn tegen eind 2016.

Op 6 oktober was er de startvergadering voor de werken aan het nieuwe kunstgrasveld. Diezelfde dag werd in een tv-uitzending ‘Zembla’, in Nederland, bekend gemaakt dat SBR rubbergranulaat in kunstgrasvelden, korrels van gerecycleerde autobanden, schadelijk is voor de gezondheid.

Stad Oostende vroeg advies bij FOD-Volksgezondheid. Daaruit bleek dat het kunstgrasveld met de voorziene rubber granulaat infill voldoet aan de eisen van de huidige wetgeving. ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen, onderzoekt momenteel wel de mogelijke gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan rubbergranulaat. Die resultaten worden pas verwacht in februari 2017.

Het risico bestaat dat de grenswaarden van de rubbergranulaten zullen moeten verlaagd worden en daarom werd beslist om de SBR rubbergranulaat infill voor de aanleg van het tweede kunstgrasveld te vervangen door een opvulling in kurk. In februari 2017 zal ook bekend zijn of er actie moet ondernomen worden met betrekking tot het eerste kunstgrasveld op terrein 9, dat wel met rubber granulaat werd gerealiseerd.

(FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier