Tweede boek over ambulancediensten voorgesteld in Zwevegem

De auteurs zijn trots dat ze na maanden werk het lijvig boek kunnen voorstellen. We zien van links naar rechts Chris Vandeputte, Joost Vanhessche en cultuurschepen Johan Rollez. © GV
Redactie KW

In Zwevegem werd het tweede deel van het boek ‘Dringende geneeskundige hulpverlening in België’ voorgesteld. Het boek bevat een schat aan informatie en brengt de geschiedenis van de ambulancediensten tussen 1988 en nu in beeld.

De samenstellers, Joost Vanhessche en Chris Vandeputte, werkten jarenlang aan beide boeken. Beiden zijn in middens van de hulpdiensten zeker geen onbekenden. Chris Vandeputte is beroepshalve aan de slag bij Groep Ubuntu, maar is daarnaast brandweeradjudant in de hulpverleningszone Fluvia en ambulancier. Leraar Joost Vanhessche is gewezen brandweerkorporaal bij de Zwevegemse brandweer.

Passie voor hulpdiensten

Beiden hebben één ding gemeen: hun passie voor de hulpdiensten. “We zijn inderdaad al van kindsbeen af gepassioneerd door de hulpdiensten. Mede door die passie stonden we in 1993 aan de wieg van vzw Fokus-100, makers van het vakblad ‘Objectief’ met als onderwerp… nieuwe brandweer- en ziekenwagens”, geeft Chris ons mee, waarna Joost aanvult: “We verzamelen en maken al ruim dertig jaar foto’s van hulpverleningswagens en bouwden op die manier een uiterst gedetailleerde database op van alle hulpvoertuigen die ooit in ons land in dienst waren.”

Net als het eerste deel, is ook het vervolg een lijvig boek geworden. Het kan op verschillende manieren gelezen worden. “Het kan van a tot z gelezen worden. Je kan een snelle lezing doen via de tekstblokken bij de foto’s of je kan thematisch lezen door alle blokken rond één onderwerp na elkaar te lezen. Of je kan gewoon genieten van de foto’s. Zowel specialisten als leken kunnen er hun draai in vinden en zijn op het einde volledig mee. De info is heel nauwkeurig en tot in detail uitgelegd, zodat ook specialisten er iets aan hebben”, geeft Joost ons mee.

Neutraal en onvertekend

Volgens Chris Vandeputte werkte men ook volledig neutraal, zodat de feiten er onvertekend in worden weergegeven. “Verder komen ook alle aspecten aan bod zoals naast de voertuigen ook de rampenplanning, communicatie/Astrid, inzet brandweer, mugheli…”

(GV)

Het boek kan besteld worden door 30 euro (+ 5,5 euro verzendkosten) over te schrijven op BE05 9300 1041 8975 van Chris Vandeputte. Het boek is ook te verkrijgen bij Standaard Boekhandel en de bibliotheek in Zwevegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier