Tweede ANPR-camera moet Lendelede veiliger maken

(Foto CLY) © (Foto CLY)
Redactie KW

Voor het gemeentebestuur kan Lendelede niet veilig genoeg zijn. Vorig jaar in september werd er in samenwerking met de politiezone Vlas een eerste vaste ANPR-camera geplaatst op een strategische invalsweg, vorige week kwam er dan een tweede camera bij in de Winkelsestraat.

Lendelede scoort goed op vlak van criminaliteit. “In de eerste vijf maanden van 2018 daalde die met 18 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2017. Het gaat van 60 naar 49 feiten”, aldus burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Die daling is vooral te danken aan minder diefstallen (17 naar 13) en beschadigingen (acht naar vijf). In 2018 waren er geen fietsdiefstallen meer, daalden de woninginbraken van drie naar twee, de inbraken in bedrijven van twee naar nul en de inbraken in openbare gebouwen van twee naar één.”

Een tweede ANPR-camera (Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaatherkenning, red.) moet die lage criminaliteit nog doen dalen. “Die twee vaste ANPR-camera’s maken deel uit van het ruime cameraschild voor de volledige politiezone en helpen niet alleen die cijfers handhaven, maar ook de grenscriminaliteit aanpakken”, aldus de burgemeester. “Een camera kost 15.000 euro, maar de veiligheid van onze inwoners is dat meer dan waard.”

sterke Coördinatie

“De eerste ANPR-camera in Lendelede hadden we voor onderzoek nog niet veel nodig”, zegt waarnemend korpschef Filip Devriendt. “Maar zo’n camera werkt echter ook preventief en de daling van de criminaliteitscijfers is deels te danken aan de aanwezigheid van die camera.” Om de camera’s te laten functioneren is een internetverbinding, stroom en data-abonnement nodig. “Een sterk staaltje van de coördinatie tussen politiezone Vlas, Infrax en gemeente”, aldus Carine Dewaele.

In de hele zone staan momenteel 24 ANPR-camera’s: Kuurne heeft er zes, Kortrijk 16 en Lendelede nu twee.

Het gemeentebestuur van Lendelede wil in de toekomst ook nog ANPR-camera’s plaatsen op de twee nog resterende invalswegen zodat het cameraschild rond Lendelede compleet is. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier