Twee maanden verkeershinder op Expresweg in Waregem

Schepenen Maria Polfliet en Kristof Chanterie aan het kruispunt en de rotonde op het kruispunt met de Bieststraat en de Vredestraat, waar er straks verkeerslichten komen. © DJW
Redactie KW

Aannemer Stadsbader uit Harelbeke start maandag 28 mei, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer, de herinrichtingswerken op de Expresweg vanaf de rotonde aan wijk de Biest en de Vredestraat tot aan het kruispunt met de Henri Lebbestraat.

Het wegdek wordt langs het tracé volledig vernieuwd. Tegelijk verdwijnt de rotonde aan de Bieststraat en komen op die plaats verkeerslichten en voorsorteerstroken. En aan beide zijden van de zone is een nieuw fietspad voorzien, dat met betonblokken wordt afgescheiden van de rijweg. Kostprijs van de werken: 1 miljoen euro, voor rekening van Vlaanderen.”

Dat de rotonde zou verdwijnen en plaats maken voor verkeerslichten raakte eerder al bekend”, meent Schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie. “Op die manier zal het verkeer op de Expresweg van en naar het afrittencomplex E17 vlotter verlopen. Eerst begint aannemer Stadsbader maandag 28 mei met de voorbereidende werken om dan vanaf maandag 4 juni met de vernieuwing van de N382 te beginnen. In totaal krijgt hij daarvoor twee maanden zodat alles zeker tegen Waregem Koerse moet af zijn. Er zijn twee fasen voorzien van elk 4 weken. De werken gaan wel zorgen voor verkeershinder maar die wil het Agentschap in elk geval zoveel mogelijk beperken. En het doorgaand verkeer moet de aangegeven omleidingen volgen. Over dit project gaan wij Waregem en omgeving uitgebreid informeren via de website van de stad. Daarnaast laten wij 100.000 folders bussen in Waregem en de buurgemeenten waarop onder andere de omleidingen staan aangeduid plus gedetailleerde informatie over de werken zelf. Die folders worden in de loop van volgende week verdeeld.”

Verkeershinder beperken

Om die verkeershinder te beperken, zal de aannemer telkens zes dagen van maandag tot en met zaterdag aan het werk zijn. En om het doorgaand verkeer op de Expresweg tijdens die twee maanden mogelijk te maken, zijn er twee fasen vastgelegd waardoor altijd één van de rijstroken vrij blijft. Daarbij worden soms wel de Henri Lebbestraat en/of de Verbindingsweg afgesloten.

“In de eerste fase vernieuwt de aannemer het wegdek richting E17”, aldus schepen Chanterie. “Het verkeer zal dan in elke rijrichting over één strook verlopen waarbij de Henri Lebbestraat afgesloten is en de Verbindingsweg open blijft voor wie van de E17 komt. Net als de eerste zal ook de tweede fase een maand in beslag nemen. Die gaat richting Gentseweg waarbij doorgaand verkeer mogelijk blijft. De Henri Lebbestraat is dan wel terug open terwijl de Verbindingsweg dicht is. Let wel: in deze fase heb je ook het bouwverlof en blijft de verkeerssituatie behouden op de Expresweg. Eind augustus moet alles afgewerkt zijn. In elk geval tegen Waregem Koerse.”

Promotie voor de fiets

Het stadsbestuur raadt iedereen aan de fiets te nemen als je naar het centrum moet. Daarvoor staan er acties op het programma.

“Wie de fiets neemt gaan wij belonen”, dixit Schepen van Openbare Werken Maria Polfliet. “Zo zal de stad gedurende drie dagen op de drie belangrijke uitvalswegen 1.000 appels uitdelen aan de fietsers: maandag 4 juni aan de Groene Wandeling, dinsdag 5 juni aan de fietstunnel bij de Verbindingsweg en woensdag 6 juni aan de Jozef Duthoystraat. Het is een kleine en ook gezonde attentie voor wie de moeite doet zijn rijwiel van stal te halen. Overigens: zeker de zomermaanden zijn het ideale moment om de wagen een keertje in de garage te laten staan. Toch ook nog eens vermelden dat de stad de voorbije jaren investeerde in gratis fietskluizen en een Blue-bike hub op de parking van Waregem Expo. En autobestuurders kunnen een fietsleasesubsidie aanvragen als zij kiezen voor de fiets. Daarnaast hebben wij ook veilige fietsroutes in kaart gebracht. Die kan je terugvinden op de site van de stad.”

Tijdens de werken opent Waregem twee bijkomende gratis afgesloten fietsstallingen: een is er voorzit aan de Sint-Jozefkerk in de Biestraat en een in de kmo-zone Groenbek aan de Hoogmolenstraat. Pendelaars kunnen daar hun voertuig parkeren en er de fiets nemen richting stadscentrum. Wie daarin geïnteresseerd is kan in het stadhuis terecht om een sleutel af te halen. Ten slotte zijn er afzonderlijke fietsomleidingen zodat fietsers tijdens de werken niet in het autoverkeer terecht komen. Daarvoor worden vanaf maandag 28 juni specifieke omleidingsborden geïnstalleerd. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier