Twee leerlingen verdwenen na uitwisseling Banjul-Oostende

(Foto RB)
Redactie KW

Bij een studentenuitwisseling van leerlingen uit Banjul in Oostende zijn twee 15-jarigen verdwenen. Ze zoeken hier een beter leven.

De uitwisseling vond plaats van 15 tot 21 november. Twee scholen namen eraan deel: het Sint-Andreasinstituut en het BUSO Ter Zee. Naar Ter Zee kwamen enkel leerkrachten uit de Gambiaanse hoofdstad, naar Sint-Andreas kwamen de directeur en twee leerlingen, een jongen en een meisje van 15 jaar. Zij verbleven in gastgezinnen. De uitwisseling kadert in de Stedenband die Oostende heeft met Banjul, maar wordt getrokken door de scholen.

“De uitwisseling verliep erg succesvol”, zegt Stedenbandcoördinator Peter Vanslambrouck van de stad Oostende. “Maar op de allerlaatste dag bleken de twee leerlingen net na de laatste les verdwenen. In de bagage van het meisje werd een briefje gevonden waarin ze zich verontschuldigt en zegt dat haar toekomst hier in Europa lag en ze het verplicht was aan haar eigen opvoeding om hier in Europa te blijven en niet terug te keren naar Banjul. De verdwijning werd gemeld aan de politie.”

Het is niet de eerste keer dat er leerlingen uit Banjul de benen nemen tijdens een uitwisselingsproject in het kader van de Stedenband met Oostende. “Alle uitwisselingen zijn heel goed verlopen, maar het is jammer dat zelden gefocust wordt op de succesverhalen. Als er iets gebeurt wat minder aangenaam is, dan is daar wel aandacht voor. Maar natuurlijk doen de gebeurtenissen ons nadenken. Na de examens zullen wij het gebeurde bespreken met de scholen en zien wat we kunnen doen”, besluit Peter Vanslambrouck.

(HH – Foto RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier