Twaalf West-Vlaamse gemeenten ondertekenen charter ‘toegankelijke gemeente’

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

23 Vlaamse gemeenten hebben woensdag in Asse als eerste het charter ‘naar een toegankelijke gemeente’ ondertekend en zullen hiertoe een kwaliteitstraject starten. Meer dan de helft van de gemeenten zijn West-Vlaams.

Het betreft een initiatief van het expertisecentrum Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Ze willen op die manier lokale besturen ondersteunen bij de uitwerking van hun toegankelijkheidsbeleid. Een toegankelijke gemeente is volgens de initiatiefnemers “een gemeente waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie”. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen. Dat geldt ook voor inwoners met een zichtbare of onzichtbare beperking.

Het project werd begin dit jaar opgestart door de vijf pilootgemeenten Asse, Beringen, Kortrijk, Maldegem en Sint-Niklaas die samen met Inter in kaart brachten wat er allemaal moet gebeuren om de integrale toegankelijheid te verbeteren. Binnenkort verschijnt een publicatie waarin dit referentiekader wordt voorgesteld. Alle deelnemende gemeenten engageren zich om hun toegankelijkheidsbeleid te evalueren aan de hand van dit referentiekader en nieuwe doelstelingen en acties voor de toekomst in een meerjarenplan vast te leggen. Dit moet leiden tot een integraal en geïntegreerd toegankelijkheidsbeleid waarbij toegankelijkheid geïntegreerd is in het dagelijks beleid. Belangrijk hierbij is ook dat inwoners en andere instanties zoals vervoersmaatschappijen hierbij betrokken worden.

De steden en gemeenten die het toegankelijkheidscharter tot dusver reeds ondertekenden zijn As, Asse, Beringen, Blankenberge, Bree, Dilsen-Stokkem, Hooglede, Ieper, Jabbeke, Kortrijk, Lummen, Maasmechelen, Maldegem, Middelkerke, Nieuwpoort, Ninove, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Wevelgem, Wielsbeke, Zonnebeke en Zwevegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier