Twaalf vluchtelingen zitten urenlang in koeltransport van min -25 graden

28/09/16 om 13:43 - Bijgewerkt om 18:42

In de haven van Zeebrugge zijn woensdagochtend twaalf vluchtelingen aangetroffen in een koeltransport.

Twaalf vluchtelingen zitten urenlang in koeltransport van min -25 graden

Bij een temperatuur van -25 graden Celsius zaten de slachtoffers minstens zes uur lang in de koelwagen, meldt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge.

Woensdagochtend kwam een noodoproep binnen van een man die beweerde in een koeltransport te zitten. Aan de telefoon sprak de man over 'doden'. Rond 9.45 uur kon de bewuste koelwagen gelokaliseerd worden in de haven van Zeebrugge. Bovenop de lading bevroren broodjes werden negen Eritreërs en drie Syriërs aangetroffen. De temperatuur in het koeltransport bedroeg -25 graden Celsius. Eén slachtoffer werd afgevoerd met onderkoelingsverschijnselen, maar mocht ondertussen het ziekenhuis verlaten.

Mensensmokkelmagistraat Frank Demeester benadrukt dat de vluchtelingen zich in een levensgevaarlijke situatie bevonden. Uit de verhoren en de berekeningen blijkt immers dat ze al zeker zes uur eerder door smokkelaars in het koeltransport waren verstopt. Bovendien zou de trailer nog tot vrijdag in Zeebrugge op de kaai blijven staan. Daarna zou de lading broodjes naar Noorwegen verscheept worden. Er wordt een onderzoek gevoerd om de mensensmokkelaars op te sporen.

(Belga - Foto JVM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!