Tunesische zussen uit Brugge klaar voor WK-wedstrijd van zaterdag

De wedstrijd tussen de Rode Duivels en Tunesië zaterdag wordt voor de drie zussen Abdellaoui wel heel speciaal. © TLG
Redactie KW

Drie Tunesische zussen wonen al enkele jaren in Brugge. Ze trekken samen met hun Belgische vrienden en partners naar het Beursplein om er de match tussen België en Tunesië te bekijken.

De wedstrijd tussen de Rode Duivels en Tunesië zaterdag wordt voor de drie zussen Abdellaoui wel heel speciaal. Zij wonen allemaal in Brugge. Twee van hen hebben ook een Belgische partner. “Van zodra de loting bekend was, belde mijn man me op”, vertelt Fatma (30). “We kijken dus wel al een tijdje samen uit naar die wedstrijd.”

De drie gezinnen gaan allemaal samen naar de wedstrijd kijken op het Beursplein in Brugge. Ze zullen daar alvast een bont gezelschap vormen: de mannen in de Belgische driekleur, de vrouwen gehuld in de Tunesische vlag en met een chiacha (een typisch rood Tunesisch hoedje, red.). De kinderen mogen dan weer kiezen. “Maar daar is geen zeggen aan”, zegt Feten (29), die samen met haar man Anouar het Tunesisch restaurant Lumière in Brugge uitbaat, met een lach. “Zij staan duidelijk achter de Rode Duivels. Dat kregen ze van hun vriendjes en vriendinnetjes op school mee.”

Veel minder chauvinisme

De nakende clash is dan ook hét gespreksonderwerp in de familie. En daarbij blijkt duidelijk dat de Belgen veel minder chauvinistisch zijn dan de Tunesische vrouwen. Want aan zelfvertrouwen geen gebrek daar. “Wij gaan zeker winnen”, zegt de jongste Fahima (27). “Hoeveel? Goh, ik denk aan 1-2. Maar sowieso zullen wij op het einde vieren.”

En dat is eigenlijk zo’n beetje de teneur in hun hele thuisland. Meer nog: daar zien ze onze Rode Duivels als een hapklaar brokje. “Ik volg de teneur in Tunesië nog en daar schatten ze België even hoog als Panama in. Voor Engeland hebben ze wel schrik, maar ze gaan ervan uit dat ze gewoon tweede in de groep zullen worden.”

De Belgische mannen lachen als ze hun vrouwen horen praten. “Kent daar niemand iets van voetbal misschien?”, vraagt Wannes Verscheure, die een dochtertje heeft met Fatma. “Hoeveel van die mannen spelen in de Premier League? Ik vind het jammer voor Tunesië, maar volgens mij wordt het toch gewoon een pandoering hoor.”

Fernand Janssens (50) staat zijn schoonbroer bij. Al is de uitbater van restaurant Breydel De Coninc geen echte voetbalfan. “Ik volg het niet echt”, zegt hij. “Maar ik hoop heel hard dat de Belgen die wedstrijd toch kunnen winnen. Hoe lang zal ik het hier thuis anders niet mogen horen.” (lacht)

(TLG)