Trucker uit Menen veroordeeld voor ongeval waarbij moeder van Brugse schepen stierf

Het ongeval gebeurde op 14 februari 2017 en laat nog steeds diepe wonden na bij de nabestaanden. © MM
Redactie KW

Een 29-jarige trucker uit Menen is maandagochtend veroordeeld voor een dodelijk ongeval op 14 februari vorig jaar. Daarbij kwam Martha Tavernier, de moeder van de Brugse schepen Martine Matthys, om het leven.

De twintiger reed met zijn truck op de tweede rijstrook toen hij bij het invoegen de kleine personenwagen van het 79-jarige slachtoffer niet zag. De gevolgen waren tragisch: het zwaargewicht duwde het wagentje van de weg, waarna de vrouw ondersteboven in een gracht naast de Brugse ring terechtkwam.

De trucker die haar aanreed wachtte niet op de hulpdiensten en kroop met een lange buis van zijn vrachtwagen in de metersdiepe gracht om haar te redden. Hij slaagde erin het portier te openen, sneed haar gordel door en hield het hoofd van de 79-jarige een tijdlang boven water in afwachting van de hulpdiensten. De reddingsactie was des te opvallender omdat de man achteraf verklaarde niet te kunnen zwemmen. Ondanks zijn optreden en de komst van de hulpdiensten overleed het slachtoffer korte tijd later aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

Sprake van zware onvoorzichtigheid

De trucker uit Menen moest zich voor de rechter verantwoorden en verklaarde in tranen dat hij het emotioneel en mentaal niet meer aankan om trucker te zijn. De politierechter verklaarde hem volledig aansprakelijk voor het ongeval. Volgens hem was er sprake van zware onvoorzichtigheid. De 29-jarige kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, drie maanden rijverbod en een geldboete van 2.000 euro.

Slachtoffer Martha Tavernier.
Slachtoffer Martha Tavernier.© MM

De politierechter in Brugge hield bij de milde bestraffing rekening met het feit dat de beklaagde een blanco strafblad had. Wél krijgt de man aanvullend negen maanden rijverbod voor alle types van vrachtwagens. Daarmee toont de rechter aan dat de milde bestraffing deels te danken is aan het stopzetten van zijn activiteit als trucker.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier