“Trots om upperlady te zijn”

Upperlady Hadewijch Pecceu: "Soms kunnen we vrouwen ook echt helpen met een probleem, zij het persoonlijk of in hun relatie, enkel en alleen omdat we bepaalde heikele zaken bespreekbaar maken." (Foto JGM)
Redactie KW

Upper at home, de licht ondeugende versie van Tupperware-avonden, kent de jongste jaren ook aan de kust een enorme groei. Upperlady Hadewijch Pecceu uit Oostende heeft de smaak goed te pakken en surft met veel goesting mee op de golven van het succes. Na 2,5 jaar volgt de van opleiding verpleegkundige zelfs een master seksuologie aan de KU Leuven.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Erotiek in West-Vlaanderen’.

Toen 15 jaar geleden twee vriendinnen voorzichtig begonnen met het uitnodigen van enkele kennissen om samen pikante speeltjes te ontdekken, hadden ze nooit het succes van hun onderneming kunnen voorspellen. “Upper at home is de jongste jaren echt aan het boomen. In die mate dat we dringend op zoek zijn naar nieuwe upperlady’s om ons team te versterken”, zegt Hadewijch. “Dat is trouwens echt geen grote stap om te zetten. Ik ben er ook gewoon ingerold na een leuke upper demo-avond met vriendinnen. Het enige wat je nodig hebt, is interesse in het vakgebied en de producten, een vlotte babbel, een rijbewijs B en de moed om de dingen bij naam te noemen. Want als je de hele tijd rond woorden als vagina moet draaien, dan wordt het wel een lastige avond natuurlijk.”

“Heikele zaken”

Vandaag heeft Hadewijch haar job als verpleegkundige even op pauze gezet om zich verder te verdiepen in het onderwerp. “Ik ben vanuit mijn activiteiten voor Upper at home enorm gefascineerd geraakt door seksualiteit. Vandaar de interesse om een master seksuologie te volgen”, zegt Hadewijch. “Maar los van mijn interesse is het ook gewoon heel fijn om te doen want er wordt flink wat afgelachen tijdens de demonstraties. Soms kunnen we vrouwen ook echt helpen met een probleem, zij het persoonlijk of in hun relatie, enkel en alleen omdat we bepaalde heikele zaken bespreekbaar maken. Je krijgt er dus ook heel veel dankbaarheid voor terug. Ik ben er eigenlijk best wel trots op upperlady te zijn. En zelf dingen kunnen uittesten vind ik ook wel een enorm pluspunt.”

“Zelf dingen kunnen uittesten, vind ik enorm pluspunt”

Het succes van Upper at home is sinds het ontstaan dan wel gestaag gegroeid, een serieuze uitschieter kwam er toen drie jaar geleden de eerste Fifty Shades-film in de cinemazalen kwam. “De boeken en vooral de films rond de seksuele fantasieën van hoofdpersonages Christian Grey en Anastasia Steele hebben ons een serieuze boost gegeven. Toen is er echt een mentaliteitswijziging gebeurd. Mensen zijn veel opener beginnen praten over het onderwerp. De films komen ook telkens terug op demo-avonden, wanneer er door deelnemers naar wordt verwezen. En bij velen hebben de films ook een verborgen nieuwsgierigheid gewekt,” legt Hadewijch uit. “We werken al langer samen met de grootste bioscopen in het land, zoals onze verkoopstandjes tijdens de traditionele Ladies Nights, maar met de release van de laatste film was alles uitverkocht. Een ongezien succes, zeg maar.”

“Erkenning”

Het aanbod van Upper at home verschilt wezenlijk van wat de meeste mensen verwachten. “Anders dan in traditionele seksshops verkopen wij een breder gamma aan producten die niet allemaal noodzakelijk met seks te maken hebben,” legt Hadewijch uit. “Vanuit de filosofie dat je om te kunnen genieten goed in je vel moet zitten, bieden wij bijvoorbeeld ook een reeks verzorgingsproducten aan die niets met stimuleren te maken hebben. Onze producten worden ook voortdurend bijgeschaafd om beter aan de noden van onze klanten te beantwoorden. Het voordeel van dergelijke demo-avonden te organiseren, is dat we veel feedback krijgen die we kunnen meenemen naar het ontwerpen van nieuwe producten of de aanpassing van bestaande.”

Dat een avond Upper at home je leven kan veranderen, lijkt misschien overdreven. Toch zit er volgens Hadewijch een grond van waarheid in. “Ik herinner me een grappige anekdote van een een 70-jarige vrouw die haar nieuwsgierigheid niet meer kon bedwingen. Ze bleek nog nooit een orgasme te hebben gehad en nam dus iets mee naar huis om uit te proberen. Achteraf is ze de verkoopster in kwestie komen omhelzen, zo dankbaar was ze. En ze had een vriendin mee, wiens nieuwsgierigheid ook was gewekt. Dat soort van erkenning, daar doe ik het voor.”