Tribune van 30 ton met 410 zitjes in Europahal in Tielt is in gebruik

Toch wel een tikje trots op deze nieuwe aanwinst van de stad Tielt: v.l.n.r. de schepenen Guido Mehuys en Simon Bekaert, Céline D'hulst, schepen Veerle Vervaeke, technisch medewerker Pim Timmermans van de jeugddienst, diensthoofd Patrick Allaert van de stedelijke technische dienst, schepen Grietje Goossens en burgemeester Els De Rammelaere. © Foto WME
Jos Remaut

De veelbesproken uitschuifbare tribune is aangekomen in de de grote polyvalente zaal van de Europahal en in het voorbije weekend meteen al getest met echt publiek. Wie ze ook eens wil zien, kan dat op maandag 7 mei.

Het gaat dan ook om een indrukwekkend technisch hoogstandje: de tribune is niet alleen uitschuifbaar, maar ook in alle richtingen verplaatsbaar, ook al weegt ze zowat 31 ton. Via een luchtkussensysteem kan ze immers opgetild worden. Ook aan het uitschuiven komt geen mankracht te pas: dat gebeurt allemaal elektronisch. De tribune bestaat uit drie delen: een middendeel van 190 plaatsen en twee zijbeuken van elk 110 plaatsen. Voor een kleiner publiek hoeft ze dus niet noodzakelijk helemaal opgezet te worden, al blijft de huurprijs wel dezelfde. Ze kan evenwel niet verplaatst worden naar de kleine zaal en kan ook niet buiten de Europahal gebruikt worden.

Ledverlichting in de treden

Wanneer de tribune niet gebruikt wordt, neemt ze nauwelijks plaats in. Ze staat dan, met een hoes erover, tegen de achterwand van de grote zaal. Technici van de stad staan in voor de plaatsing ervan, volgens de wens van de gebruiker en binnen de voorgeschreven normen van de (brand)veiligheid. Om de trappen goed te kunnen zien tijdens de voorstellingen, zit er ledverlichting in de treden en aan de zijkant komen er beveiligingen. De gebruiker wordt wel gevraagd om zelf de rugleuningen van de zitjes rechtop te zetten en na gebruik opnieuw dicht te klappen.

Goedkoper voor Tieltenaren

De tribune is ‘made in Belgium’, al komt ze wel van de andere kant van het land. De firma Jezet uit Overpelt is de leverancier en het stadsbestuur telde er zo’n 300.000 euro voor neer. Een forse investering dus, maar ze loont, want de stoeltjes zitten echt lekker. Een stuk comfortabeler alvast dan die van de stedelijke openluchttribune, die overigens in gebruik blijft.

De tarieven voor het gebruik van de tribune werden goedgekeurd op de gemeenteraad van 29 maart en dekken ongeveer de uurlonen van de stedelijke technici die ze opbouwen en nadien weer afbreken. Daarom is het tarief forfaitair, ongeacht het aantal dagen dat je de tribune aansluitend gebruikt. Tieltse verenigingen krijgen een voordeeltarief van 500 euro, de tarieven voor de andere categorieën vind je op de website van de stad Tielt.

Wie benieuwd is hoe de tribune eruitziet en zelf eens wil ondervinden hoe goed de stoeltjes zitten, is welkom op maandag 7 mei vanaf 19 uur in de grote polyvalente zaal van de Europahal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier