Transplantatiepatiënt Geert Decock vreest dat hij in toekomst niet langer zal kunnen getuigen

Geert Decock trekt aan de alarmbel © SVV
Redactie KW

Dankzij orgaandonatie kreeg Bruggeling Geert Decock vier jaar geleden een nieuwe nier. Hierdoor klaarde zijn leven helemaal op. Sindsdien trekt hij regelmatig naar secundaire scholen en andere organisaties om te getuigen als transplantatiepatiënt. Vandaag luidt hij evenwel de alarmbel, want hij vreest dat hij dit door een overdracht van beleidsbevoegdheden in de toekomst niet langer zal kunnen doen.

Vandaag leeft Geert Decock (59) een zo goed als normaal leven. Hij heeft een voltijdse baan en als hij zijn welzijn bewaakt, komt hij de dagen vlot door. Lange tijd was het anders. In 2002 kreeg hij de mededeling te verwerken dat hij nierpatiënt was. Na een zeer moeilijke periode klaarde de hemel opnieuw op toen hij op 1 maart 2013 een nieuwe nier kreeg.

Sensibilisering

Om zijn dankbaarheid tegenover zijn donor te uiten en de maatschappij een dienst te bewijzen, besloot hij om zijn steentje bij te dragen aan de sensibiliseringscampagne van de dienst Welzijn van gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (sp.a) rond orgaandonatie. Deze permanente campagne loopt onder de slogan ‘Geven om te leven om te geven’. ?Ook in onze welvaartsstaat sterven er elk jaar iets meer dan honderd mensen bij een gebrek aan donoren”, schetst Decock. ?Soms ontbreekt het aan gepaste donoren, maar het gebeurt ook dat mensen simpelweg weigeren. Er circuleren heel wat geruchten over transplantaties die totaal geen steek houden met de werkelijkheid. Vandaar het belang van sensibiliseringscampagnes die mensen correct informeren. Die campagnes werpen hun vruchten af: twee jaar geleden streek de Provincie West-Vlaanderen een prijs op omwille van de geleverde inspanningen.”

Besparingen dreigen roet in het eten te gooien

Zoals bekend staan de provincies voor een enorme afslankoperatie. Hierdoor zou ook de Dienst Welzijn bij ons getroffen worden. ?Groot gevaar is dat we hierdoor in een bevoegdheidsvacuüm terechtkomen: het lokale niveau zal deze materie beschouwen als iets wat zijn petje te boven gaat en op Vlaams niveau bestaat de kans dat de coördinatie en provinciale verankering en bijbehorende kennis verloren gaat”, bindt Decock de kat de bel aan. ?Ik nam al contact op met N-VA dat het mes wil zetten in de provincies, maar meer dan een weinig zeggend standaardantwoord kreeg ik niet terug. Hierdoor vrees ik dat ik binnen afzienbare tijd niet langer als transplantatiepatiënt zal kunnen getuigen. Ik zou dit zonde vinden, want de regel is dat je vijfmaal meer kans maakt in je leven een donororgaan nodig te hebben dan dat je er één zal moeten afstaan. In theorie kan één persoon acht mensen redden bij orgaandonatie. Net daarom ook mijn omroep dat zoveel mogelijk mensen zich bij hun lokale stad of gemeente laten registreren zodat er later geen discussies of weigeringen bij familieleden kunnen ontstaan bij een mogelijke schenking van organen aan zieke personen. Daarnaast hoop ik ook vurig dat politici in het belang van de volksgezondheid spelletjes op andere domeinen uitvechten.”

(SVV)

www.west-vlaanderen.be/orgaandonatie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier