Transmigranten in Zeebrugge worden agressiever en roekelozer

De transmigranten worden niet alleen agressiever. Ze zijn ook steeds roekelozer. © TLG
Redactie KW

Ze waren een tijdje uit het straatbeeld verdwenen, maar de transmigranten zijn opnieuw heel zichtbaar aanwezig in Zeebrugge. In juli werden er bijna dubbel zoveel opgepakt als in dezelfde periode vorig jaar. “En ze zijn agressiever”, klinkt het.

De scheepvaartpolitie van Zeebrugge pakte vorige week zowat elke dag groepen van 18 tot 20 transmigranten op. Het is een stijgende tendens die al de hele zomer merkbaar is. Heel wat transmigranten vinden namelijk opnieuw hun weg naar Zeebrugge. De cijfers die de scheepvaartpolitie de eerste zomermaand kan voorleggen, liegen er dan ook niet om. In totaal werden 75 procent meer illegale vluchtelingen onderschept dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal meer dan tien per dag.

In juli 2016 werden in totaal 194 transmigranten opgepakt in Zeebrugge. In juli 2017 waren dat er nog 186. Maar deze zomer merken politie en parket plots een opmerkelijke toename. Want tot en met maandag stond de teller op 328 personen tijdens de eerste zomermaand. Een stijging van zo’n 75 procent in amper een jaar tijd. Bovendien pakte de lokale politie van Brugge de eerste drie weken van juli ook nog eens 25 mensen op.

Geen duidelijke verklaring

Gevraagd naar een verklaring voor die opmerkelijke stijging kan niemand een duidelijk antwoord formuleren. “Dat hebben we niet onmiddellijk”, aldus Frank Demeester, procureur en expert mensensmokkel van het Brugse parket. Rondvraag in de wandelgangen van het gerechtsgebouw leert wel dat het een publiek geheim tussen advocaten is dat transmigranten die de haven binnendringen steeds minder vaak aangehouden worden.

De toename zorgt voor een toenemende werkdruk op de politiediensten. “Verschillende personen waren dagenlang bijna uitsluitend bezig met de administratieve afhandeling. En dat tijdens het toeristische hoogseizoen aan de kust”, zegt procureur Demeester. Bovendien krijgt de politie ook steeds vaker met agressieve transmigranten te maken. Eén transmigrant verliet afgelopen maand de administratieve afhandeling in het politiekantoor om meteen na zijn vrijlating een steen door het raam te gooien.

Agressiever en roekelozer

Maar de transmigranten worden niet alleen agressiever. Ze zijn ook steeds roekelozer. “Ze breken halsbrekende toeren uit om koste wat kost op een schip richting Engeland te geraken”, zegt de procureur. “Ze kruipen bijvoorbeeld meters hoog tot helemaal op de gangway (hoge verbindingsbrug tussen kade en dek van schip, red.) om er zelfs over te lopen naar het schip toe. Eén misstap en ze bekopen dat met hun leven. Of ze klimmen via de meertouwen naar het schip. En dat is al even gevaarlijk.”

Sommige transmigranten kruipen meters hoog tot helemaal op de gangway (hoge verbindingsbrug tussen kade en dek van schip, red.) om er zelfs over te lopen naar het schip toe.
Sommige transmigranten kruipen meters hoog tot helemaal op de gangway (hoge verbindingsbrug tussen kade en dek van schip, red.) om er zelfs over te lopen naar het schip toe.© TLG

Op sociale media deden heel wat Zeebruggelingen al hun beklag over de vele transmigranten in het straatbeeld. De sfeer wordt bovendien ook steeds bitsiger. Op één filmpje is te zien hoe een inwoner een groepje transmigranten gaat uitdagen terwijl hij hen filmt. Daarbij kwam het ei zo na tot een fysieke confrontatie. Ook de Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) is op de hoogte van de stijging. “Er was een druk en daarom hebben wij ook de druk van onze kant verhoogd“, zegt hij.

“Er was verhoogde waakzaamheid en er waren extra acties. Al blijven die cijfers relatief omdat je niet kan nagaan hoeveel mensen verschillende keren werden opgepakt.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier