Totaal vernieuwde Crocodile heeft nu ook een museum

1 = v.l.n.r.: Olivier, Annabel en Xavier Van Poucke. (Foto WDK)
Redactie KW

Na enkele ingrijpende verbouwingen en renovaties heropende de bekende apotheek de Crocodile op de Grote Markt. Achter de totaal vernieuwde inrichting en gevel schuilt een historiek die terug gaat tot in 1895, toen Henri Copermans de iconische apotheek uit de grond stampte.

Het verhaal van de Crocodile begint in 1895 toen Antwerpenaar Henri Copermans met zijn vrouw Anne Smolders naar Kortrijk kwam en zich installeert als gediplomeerd drogist op de Grote Markt 5. Op de gevel staat in kapitalen geschreven In de Krokodil. Eronder staat in het Frans Droguerie Nationale en vlak boven de pui Nationale Drogerij. “Henri aarzelt niet om zijn zaak lokale bekendheid te geven. Zo adverteert hij bijvoorbeeld in mei 1902 in De Gazette van Kortrijk met het volgende: De Krokodil is het enige huis van dien naam in Kortrijk als drogerijenwinkel. Het is gelegen Groote Markt 5, tusschen den Café Belge en het Duitsch Bierhuis Munich. H. Copermans, gediplomeerd drogist”, staat in de brochure van Philip Willaert. Henri overleed in 1903, Anne in 1911.

Noodapotheek

In 1920 verandert het oorspronkelijk opschrift in Apotheek drogery De Krokodil, dat in het Frans Le Crocodile wordt. Raymond en Jean, de twee zonen van de stichters, kopen in 1919 het pand nummer 5 en in 1921 het pand nummer 6, het vroegere café Munich.

Raymond richt er een pharmacie in, bemand door een apotheker. De broers leiden de zaak naar een nieuwe toekomst. Zo laten ze de gevel van pand 5 en 6 doortrekken tot een architectonisch geheel. Jean verdwijnt evenwel uit beeld naar Antwerpen, nadat Raymond in 1924 Jeans aandelen overneemt. Het aanbod van de drogerij bestaat uit verf, vernis, geneeskrachtige kruiden, breuk- en buikbanden, varicekousen en verder schorten, emmers en borstels.

In de jaren 30 floreren de zaken goed. In het bedrijf werken elf mensen, inclusief Raymond en zijn vrouw Yvonne. Zij doet de bestellingen en de boekhouding. “De grote merken waren toen Vichy, Spa en Vittel. Op 6 maart 1944 slaat echter het noodlot toe als de Crocodile getroffen wordt door een bom. De ene helft, het pand nummer 6, stortte volledig in”, vertelt Olivier. “Raymond bewees zijn groot ondernemerschap en richtte een noodapotheek op in de Korte Steenstraat.”

Na de oorlog werden de twee panden tot één geheel verbouwd. “In het interieur kwamen drie monumentale glasramen. Die zijn nu mee verwerkt in de renovatie en verbouwing.” Op 5 oktober 1951 opende de vernieuwde apotheek de deuren. Boven de zaak waren er drie appartementen voor de familie.

Sanotheek

2 = oude foto = Tijdens de florissante jaren 30 waren er 11 medewerkers, inclusief Raymond Copermans (tweede van rechts) en zijn vrouw Yvonne Van Wynsberghe (helemaal links)
2 = oude foto = Tijdens de florissante jaren 30 waren er 11 medewerkers, inclusief Raymond Copermans (tweede van rechts) en zijn vrouw Yvonne Van Wynsberghe (helemaal links)

“Op de eerste verdieping woonden Raymond Copermans en zijn vrouw Yvonne, en daarboven mijn vader Georges Van Poucke en mijn moeder Sabine Copermans, de dochter van Raymond”, vertelt huidig apotheek-zaakvoerder Xavier Van Poucke (75). “Mijn vader Georges nam in 1950 de zaak over. Hij werkte er al sinds 1939.”

Xavier genoot farmacie in Leuven. Hij behaalde zijn twee kandidaturen aan de Faculté Notre Dame de la Paix in Namen en werd later klinisch bioloog. Hij trouwde in 1968 met Juliane Devos en ging op de vierde verdieping wonen. Vader Xavier, zoon Olivier en dochter Annabel Van Poucke (45), die het administratief beheer doet, zijn de huidige zaakvoerders.

“Onze ‘Sanotheek Crocodile’ wordt de eerste huisapotheker van het land”

“Mijn vader droeg aan mij de zaak over in 1985. We hebben de apotheek zien evolueren en het blijft veranderen. We zijn ondernemers geworden en moeten een modern bedrijf leiden. We moeten ons onderscheiden om klanten tevreden te houden”, duidt Xavier.

“Onze vernieuwde apotheek is er een van de toekomst met een sanotheek, de eerste in België. Daar vind je alles om gezond te zijn en te blijven, met onder meer gezondheidsproducten, parfumerie en vitamines en een klein salon voor workshops en demonstraties. Onze ‘Sanotheek Crocodile’ wordt de eerste huisapotheker van het land”, glundert Olivier.

Nieuw museum

Ter gelegenheid van de vernieuwde winkel wordt ook ‘Krokodil’ gelanceerd: een op en top Kortrijkse Crocodile handcrème. “We hebben het ruim 120 jaar oude recept verfijnd naar hedendaagse textuur en kleur met een geur op basis van groene thee en bergamot in plaats van rozen”, aldus Olivier. Verder is er ook het Pharmaseum, een permanente tentoonstelling met authentieke foto’s en voorwerpen waar de bewogen geschiedenis van Crocodile, de Grote Markt van Kortrijk en Kortrijk zelf door elkaar verweven wordt.

“Je komt er tegelijk te weten waar de naam Crocodile vandaan komt, en waarom de krokodil op het brandglasraam boven de inkom een houten stok in de bek houdt.”

Het mysterie van de krokodil van Crocodile: het gaat om een authentieke stok waarmee ‘pillen gedraaid werden’. “We zijn van plan de tentoonstelling om de zes maanden te wisselen”, aldus vader Xavier. Crocodile, sinds 1895 gevestigd op de Kortrijkse Grote Markt, schrijft hiermee 122 jaar later alweer een beetje geschiedenis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier