Tot 8.000 toeschouwers verwacht op nieuw parcours van Cyclocross Masters

Erwin Vervecken met de burgemeester en schepenen op de trappen van de parking aan de Zuidboulevard. © HDV
Redactie KW

De Cyclocross Masters in Waregem worden dit seizoen verreden in een compleet nieuwe omgeving. Het parcours verhuist van het stadscentrum naar de Zuidboulevard. Sportief manager Erwin Vervecken legt uit wat er achter de schermen gebeurt en blikt vooruit op de afsluiter van het veldritseizoen.

“De voorbereiding van zo’n wedstrijd vergt veel energie”, benadrukt de sportief manager. “In totaal zijn er drie managers die de touwtjes in handen hebben. De eventmanager staat in voor alle aspecten die horen bij een evenement, zoals de logistiek, de veiligheid, de bereikbaarheid… Naast de eventmanager is er ook een projectmanager die verantwoordelijk is voor de communicatie en de administratie. Ik sta in voor het sportieve gebeuren, dus alles wat te maken heeft met de renners, zoals de voorinschrijvingen”, vertelt de drievoudig ex-wereldkampioen.

“De organisatie van zo’n event is een complex geval. Je kan zoiets niet zomaar uit je hoofd toveren. Het voordeel is dat het niet de eerste keer is dat we in Waregem de Cyclocross Masters organiseren. Elk jaar boeken we vooruitgang. Ook aan het parcours wordt telkens wat gesleuteld. De Stormestraat valt nu weg en in de plaats daarvan gebruiken we vooral de nieuwe Zuidboulevard op initiatief van de stad. Ook de ruimtes rond de kerk vallen weg. Hierdoor is er minder oponthoud in het centrum. De finish ligt nu bij het stadhuis in plaats van bij de kerk. Dit plan was vorig jaar al uitgetekend”, zegt Erwin.

Natourcriterium

“De afsluiter is ook leuk voor de renners. Het is een cross die niet op tv komt en het heeft een aparte context door het stadscomplex als uitvalbasis te gebruiken. De hoofdreden hiervoor is dat het de laatste cross is van het seizoen. Het heeft wat weg van een Natourcriterium. Een groot verschil met de grote, traditionele crossen is dat we de Masters altijd kunnen aanpassen, terwijl de bekende veldritten vooral gekenmerkt zijn door herkenbare dingen”, vertelt de Antwerpenaar.

Tot 8.000 toeschouwers verwacht op nieuw parcours van Cyclocross Masters

“De Cyclocross Masters bij de heren en dames elite bestaan uit drie disciplines: hold your horses, de high jump of het hoogspringen-op-de-fiets en de gewone wedstrijd. Het eerstgenoemde is een nieuw concept. De renners staan aan de startlijn en daarna wordt er een eerste startschot gegeven. De renners klikken in hun pedalen, maar mogen nog niet vertrekken. Ze moeten dus surplacen tot het tweede startschot wordt gegeven. Dit kan een minuut tot twee minuten duren. Iemand die zijn surplace niet tot een goed einde kan brengen door voet aan grond te zetten of de startlijn te overschrijden, wordt gediskwalificeerd. Bij de mannen zijn er eerst twee reeksen en daarna een finale. Bij de vrouwen is er direct de finale. Je ziet dus dat we op meerdere fronten aanpassingen doen”, vertelt Erwin trots.

Gratis inkom

“Vorig jaar was het een mindere editie door de regen. Toch biedt de gratis inkom een meerwaarde voor dit evenement. Dit is naast de aanpassingsmogelijkheden opnieuw een groot verschil met de traditionele crossen. We hopen op 6.000 à 8.000 supporters”, blikt Erwin vooruit. “De toekomst ziet er rooskleurig uit. Zowel de deelnemers als de stad zijn enthousiast. We moeten soms zelfs mensen weigeren. Eigenlijk is het een cross op uitnodiging. We hebben een driejarig contract met Waregem en nu is het tweede jaar in gang. Een verlenging zit er zeker in. Waarschijnlijk zal Waregem zelf vragende partij zijn hiervoor. We hebben een goede samenwerking met de stad. Normaal duurt de opbouw van zo’n evenement vijf à zes dagen. Maar in Waregem spelen ze het klaar in twee dagen. De dinsdag en de woensdag wordt er veel werk verzet. Dat is toch iets waar de stad trots mag op zijn.”

(JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier