Torhoutse vuilnisbakken gaan de artistieke toer op

In het kader van de actie 'Gie zie ne properen!' werden enkele vuilnistonnen door de jeugd gepimpt. © Foto JS
Johan Sabbe

In het kader van de nieuwe stedelijke zwerfvuilcampagne ‘Gie zie ne properen!’ hebben enkele jongeren een aantal tot vuilnisbak omgevormde tonnen kleurrijk gepimpt. Of hoe zelfs vuilnisbakken de artistieke toer kunnen opgaan.

Het is de bedoeling om de beschilderde vuilnistonnen samen met picknickbanken op veelgebruikte lunchlocaties doorheen de stad te plaatsen. Wie de vuilnisbakken correct hanteert, kan een prijs winnen. Dat is mogelijk tijdens de actieperiode van maandag 16 april tot eind juni. De campagne richt zich in eerste instantie tot jongeren die hun picknick in de binnenstad verorberen. Als ze zich als ne properen gedragen, kunnen ze met wat geluk hun volgende lunch gratis krijgen of een duoticket voor het Torhoutse dancefestival Land of Love winnen.

Hoe je kunt bewijzen dat je je afval correct in de vuilnisbak gooit? Door een selfie te posten met #properen. Of door je te laten betrappen door een van de propere ambassadeurs, die overal op de loer liggen. Wekelijks worden er waardebonnen uitgereikt die in de lokale horeca inwisselbaar zijn.

Broodje zonder zootje

Tal van horecazaken zijn enthousiast over de zwerfvuilactie en verlenen hun medewerking. Het gaat om Red Rooster Fast Food, Smulmarkt, De Pastabar, Mama Mia, Het Broodgenot, Pita Eda, IJsdelicatessen Cloet, De Friethoek en broodjeszaak ‘t Piccolootje.

“We krijgen dagelijks een deel van de Torhoutse jeugd over de vloer en werken dan ook graag mee aan dit waardevolle en originele project”, zegt Riyad Lamouchi van Red Rooster in de Stationsstraat. “Via de jongeren bereiken we de generatie van de toekomst. Je kunt het zwerfvuil en het sluikstorten enkel aanpakken door een grondige mentaliteitswijziging en met deze actie gaat het de goede richting uit.”

Ook Chris Pollin van ‘t Piccolootje in de Industrielaan is enthousiast, “We nemen graag aan dit initiatief deel”, zegt hij. “We sorteren zelf ons afval in de zaak en dat is heel wat. Groente- en fruitresten belanden in een compostbak en plastic zakjes geven we nog zelden mee. Ook sporen we iedereen aan om zijn broodjeszakje niet op straat te gooien. We merken meer dan vroeger dat mensen de moeite doen om afval langer in hun handen te houden totdat ze een vuilnisbak aantreffen. Ons motto luidt: Geniet van uw broodje, maar vermijd een zootje. Of nog: Werp straks uw broodzakje netjes in het vuilnisbakje. We moeten met z’n allen zwerfvuil bekampen.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier