Torhoutse Tania Beyaert tevreden met nieuwe wet over sterilisatie van katten

Tania Beyaert met een aantal van de zwerfkatten die ze verzorgt. © Foto JS
Johan Sabbe

We zullen het ons wel inbeelden, maar de Wijnendaalse ‘kattenmadam’ Tania Beyaert lijkt te spinnen van tevredenheid. “Ik ben bijzonder blij dat de Vlaamse Regering beslist heeft dat vanaf 1 april elk baasje zijn kat moet laten steriliseren”, zegt ze. “Laat ons hopen dat het probleem van de zwerfkatten daardoor geleidelijk opgelost zal raken.”

Tania (58) woont in de Sparappelstraat in Wijnendale en ontfermt zich al vele jaren over verwaarloosde poezen die ze op straat of in de natuur vindt. “Sommige mensen weten geen raad met de jongen van hun kat en laten die dan maar ergens achter”, zucht ze. “Met alle gevolgen van dien. Ik hou me al meer dan tien jaar met de problematiek van de zwerfkatten bezig en heb in die periode een massa uitgegooide poezen van een gewisse dood gered. Nu Vlaanderen eindelijk de verplichting oplegt om katten onvruchtbaar te laten maken, zou de situatie flink moeten verbeteren.”

De ingreep registreren

Anderhalve maand geleden heeft de Vlaamse Regering beslist dat vanaf 1 april 2018 elk baasje zijn kat moet laten steriliseren vóór de leeftijd van vijf maanden en vooraleer ze verhandeld wordt. Alleen de poezen die tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 geboren zijn, ontsnappen voorlopig aan de regel en moeten pas tegen 1 januari 2020 gesteriliseerd worden.

“Dat betekent ook dat je geen katjes zomaar mag weggeven”, licht Tania toe. “Tenzij ze onvruchtbaar gemaakt zijn en gechipt werden – geregistreerd dus. De sterilisatie van de poezen moet uitgevoerd worden door een dierenarts. Die dient de ingreep binnen de week te registreren in een databank. Het steriliseren van een kat kost gemiddeld zo’n 130 euro, plus 40 euro voor de chip. Het castreren van een kater is goedkoper: ongeveer 60 euro plus 40 euro voor de chip. Ik besef dat die prijzen sommige mensen doen steigeren, maar van zodra hun kat onvruchtbaar gemaakt is, lopen ze geen gevaar meer op jongen. En is de miserie van een teveel aan jonge katjes meteen van de baan. Nu de Vlaamse overheid de sterilisatie verplicht, heb je geen keuze meer. Wie het niet doet, overtreedt de wet. Al wordt de controle op het naleven van de nieuwe reglementering het zwakke punt.”

Liefde voor de dieren

Een en ander betekent dat in de toekomst in principe enkel nog erkende kwekers voor de voortplanting van de katten in Vlaanderen zullen instaan.

“Vóór de leeftijd van vijf maanden is een kat nog niet vruchtbaar en net dan moet ze dankzij de nieuwe wet al gesteriliseerd zijn”, aldus Tania. “Ik hoop dat ik op termijn heel wat minder uitgemergelde en zieke katten op straat en in de natuur zal vinden. Nu neem ik ze naar huis mee en verzorg ze. Puur uit liefde voor de dieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier