Torhoutse scoutsgroep Robrecht van Bethune start viering diamanten jubileum met boomplantactie

De plantende scouts samen met een delegatie van Natuurpunt Torhout op het perceel in Groenhovebos. © Foto JS
Johan Sabbe

Scoutsgroep Robrecht van Bethune bestaat zestig jaar en viert die verjaardag op zaterdag 21 april met een gevarieerd feestprogramma en de publicatie van een jubileumboek. Als voorsmaakje van de festiviteiten werden er onlangs op grond van Natuurpunt Torhout in Groenhovebos zestig bomen geplant. Een groep leiders en leden van de jeugdbeweging trotseerde de kou om samen met een delegatie van Natuurpunt de actie tot een goed einde te brengen.

Het perceel dat Natuurpunt een tijdje geleden aan de rand van Groenhove kocht om er aan bosuitbreiding te doen, is vanaf de Ruitjesbosstraat via de Vrouwkenswegel bereikbaar. De milieuvereniging hoopt met haar aankoop bos te ontwikkelen ten gunste van de komende generaties. Natuur in de eigen buurt is namelijk belangrijk voor iedereen. Het is de bedoeling om met inheemse bomen een vogelvriendelijke gordel te vormen aan de noordrand van Groenhovebos. Bovenop de zestig bomen van de scouts plantten de heren van Natuurpunt nog eens zestig bomen aan.

Groot feest op 21 april

Louis Vandepopuliere, die samen met Olivier Simaey de groepsleiding van de scoutsgroep vormt, heeft zijn naam niet gestolen als het op het planten van bomen aankomt. “We zijn blij dat we kunnen bijdragen aan de uitbreiding van Groenhovebos”, zegt hij. “We danken Natuurpunt voor de kans om dit te mogen doen. Onze koude handen kregen het gelukkig snel warm van het planten.”

Voor scoutsgroep Robrecht van Bethune – de scoutsgroep van ‘t centrum – is het nu uitkijken naar de feestelijkheden van zaterdag 21 april. “Dan starten we aan ons lokaal Sperregem in de Bruggestraat met een grote ledenactiviteit en dit van 13 tot 16 uur”, vervolgt Louis. “Om 16.45 uur trekken we samen met de genodigden in stoet door het stadscentrum. We worden begeleid door de Brugse scoutsharmonie Sint-Leo. Tussen 18 en 19 uur heeft in zaal De Mast het officiële gedeelte plaats met een receptie en de voorstelling van ons jubileumboek. Om 19 uur is er een walking dinner en om 21 uur treedt de coverband Z-Curse op met hits uit de jaren zestig en zeventig. Om 23 uur ten slotte speelt dj Tône ten dans. Hij is voorzitter van de vzw Strike, die ooit door oud-scoutsleiding werd opgericht.”

“Deelnemen aan de receptie kost 3 euro. Als je er ook het walking dinner bijneemt, kom je in totaal aan 22 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 12 euro. Inschrijven moet tegen 31 maart gebeuren. Dat kan via 60jaar@scoutsstadtorhout.be. De inschrijvingen lopen nogal traag binnen en dus sporen we de mensen aan om er zo snel mogelijk werk van te maken.”

Het 120 pagina’s tellende jubileumboek heet Kleine en grote verhalen van scouts Robrecht van Bethune en is een werkstuk van Pieter Louagie, Laurens Baert en Tine Aelter. Die hebben er samen gigantisch veel energie in gestopt. Ze vertellen de geschiedenis van de jarige jeugdbeweging aan de hand van getuigenissen en heel wat beeldmateriaal. Er staan onder meer gesprekken met oud-leiders in, die vol passie vertellen over de tijd van toen. Ook Peter van Heirseele, alias tekenaar Herr Seele, doet zijn zegje. Die is als gewezen Torhoutenaar lid van de scoutsgroep geweest. Hij heeft overigens in zijn typische Cowboy Henk-stijl de cover voor het jubileumboek getekend. Hij haalt tussendoor ook een aantal herinneringen aan zijn jeugd op.

Het boek kost 20 euro en kan nu al besteld worden via mail naar 60jaar@scoutsstadtorhout.be.

Bekende stadsgenoten

Er zijn nóg bekende (ex-)Torhoutenaren lid van de scoutsgroep Robrecht van Bethune geweest. Onder andere actrice Els Trio, muzikant Hendrik Willemyns (van de groep Arsenal), kunstenares Miet Warlop, schrijfster Els Depuydt en waarnemend burgemeester Kristof Audenaert. Laatstgenoemde heeft weliswaar na de verhuizing van zijn ouders naar de wijk De Goede Herder op jonge leeftijd de overstap gemaakt naar scoutsgroep Sint-Rembert.

De Torhoutse scoutsgroep werd op Tweede Kerstdag 1958 in de kamer van aalmoezenier Willy Leroy in het Sint-Jozefsinstituut opgericht. Vooraf hadden er al activiteiten plaatsgehad onder de koepel van de scouts van Kortemark. Op die legendarische Tweede Kerstdag waren Herwig Declercq, Daniël Gobyn, Jef Daled en uiteraard Willy Leroy present. Zij zijn de pioniers van de groep. In het eerste werkjaar namen de Torhoutse scouts nog de Kortemarkse naam Robrecht de Fries over en vormden als het ware een afdeling van Kortemark. Na dat ene jaar zochten ze de zelfstandigheid op en kozen voor de huidige naam Robrecht van Bethune.

In de voorbije zestig jaar hebben bij de jubilerende jeugdbeweging meer dan vierhonderd leiders en leidsters zich voor de werking ingezet. Begin jaren zeventig ontstond er een oud-scoutsgroep die omgedoopt werd tot de Abeelenhofraad. Die raad bestaat al ettelijke jaren niet meer. Maar de scouting zelf is levendiger dan ooit gebleven. Dat blijkt ook anno 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier