Torhoutse pastoor Rudi De Smedt in Meulebeke benoemd

Rudi De Smedt verhuist als pastoor van Torhout naar Meulebeke. © Foto JS
Johan Sabbe

Rudi De Smedt, sinds september 2010 pastoor in de Torhoutse pastorale eenheid Petrusgemeenschap, wordt vanaf 1 mei pastoor in de federatie Meulebeke. Bisschop Lode Aerts heeft de 52-jarige priester zopas benoemd.

De benoeming komt kort na de aanstelling van Michiel Roggeman tot nieuwe pastoor-deken van Torhout. Rudi De Smedt werd op 2 juli 1989 priester gewijd en vierde in 2014 dus zijn zilveren priesterjubileum. Van oorsprong is hij een kind van de zee: afkomstig uit het dorp Stene nabij de stad Oostende.

Hij genoot er zijn basisonderwijs en volgde daarna de studierichting Grieks-Latijn aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Oostende. Hij wou onderwijzer worden en trok voor die studies naar de Torhoutse normaalschool (nu Vives), al sluimerde toen het priesterschap al.

“Aan de normaalschool vond ik het religieuze kader om mijn keuze om priester te worden definitief te maken”, zegt hij. “Ik heb mij dat niet beklaagd. In 1984 behaalde ik mijn onderwijzersdiploma, maar zei aan mijn ouders dat ik nog geen les zou geven, maar naar het seminarie wou. En zo gebeurde het ook. Vijf jaar later werd ik in Oostende priester gewijd.”

Lesgeven in Kortrijk, parochiewerk in Brugge

Rudi kwam na zijn wijding in het onderwijs terecht. Hij werd benoemd aan het toenmalige Sint-Amandscollege in Kortrijk, nu het Guldensporencollege. Dus niet in het basisonderwijs, maar in het secundair. Hij gaf er negen jaar godsdienstleer en combineerde die lesopdracht de eerste zes jaar met de functie van opvoeder en beheerder van het internaat.

In september 1998 zat zijn schoolcarrière erop. Hij werd parochiepriester in de federatie Assebroek Brugge. Naast het liturgische en typische pastorale werk richtte hij er ook een Welzijnsschakel op, verbouwde het parochiaal centrum Rustenhove tot een modern ontmoetingscentrum, besteedde bijzondere aandacht aan de herinrichting van de kerk van Sint-Katarina en startte er het WeG-project op, een vorm van volwassenencatechese.

Inbreng van leken in de Kerk

In september 2010 werd het opnieuw verhuizen, want hij werd tot pastoor in de federatie Torhout benoemd. Zijn aanstelling vond plaats op 18 september 2010. Het weerzien met Torhout was bijzonder, want in die stad was tijdens zijn onderwijzersstudies zijn roeping ontbolsterd.

Hij ging op de wijk Don Bosco wonen, vervulde de voorbije jaren diverse facetten van het parochiale werk en spitste zich op drie specifieke zaken toe: het jeugdwerk met de schoolpastoraal, de aandacht voor de kansarmen (in Welzijnsschakel De Klapdeur) en de volwassenencatechese. Hij hecht groot belang aan de inbreng van leken in de Kerk. In zijn vrije tijd houdt hij als natuurmens van werken in de tuin.

Nu komt er een einde aan het hoofdstuk Torhout. Vanaf 1 mei wordt Rudi De Smedt pastoor in de federatie Meulebeke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier