Torhoutse juwelier Maaiken Devos: “Inbrekers stalen fortuin, maar niet mijn veerkracht”

Maaiken Devos, sowieso nog getekend door de gebeurtenissen, bij het zijraampje dat werd ingebeukt. © Foto JS
Johan Sabbe

De drieste inbraak van vorige zaterdag omstreeks middernacht in de juwelierszaak van Maaiken Devos aan de rand van Groenhovebos heeft de 57-jarige zaakvoerster enorme financiële schade toegebracht. Enkele dagen na de feiten heeft de angst haar begrijpelijk nog stevig in de greep, al klinkt Maaiken alweer strijdbaar. “De inbrekers hebben een fortuin gestolen, maar niet mijn veerkracht. Ik wil zo snel mogelijk mijn toekomst heropbouwen.”

De juwelierszaak van Maaiken Devos bevindt zich in een nochtans bijzonder beveiligd deel van haar huis in de Ruitjesbosstraat, waar ze samen met haar man Paul Schroé (63) woont. Maar de inbrekers waren duidelijk goed voorbereid en lijken professionelen te zijn geweest. Ze kozen hun moment perfect uit: na 23.30 uur, het moment waarop een timer de tuinverlichting uitzet, en terwijl Maaiken en Paul uit eten waren.

Acht minuten alarm

Uit de vaststellingen blijkt dat de inbrekers wellicht rond 23.45 uur aan de juwelierszaak van Maaiken zijn aangekomen en meteen met zwaar materieel op het glas van een zijraam van de kleine winkelruimte zijn beginnen te beuken.

“Blijkbaar hebben ze onderschat dat het om vijflagig, kogelvrij glas gaat, waar je niet zomaar doorheen raakt”, doet Maaiken het verhaal. “Ze moeten zo’n twintig minuten met een hamer zijn blijven kloppen, maar konden de vijf lagen van het glas niet slopen. Helaas zijn ze er op een bepaald moment wel in geslaagd om het hele raam – glas en omlijsting – naar binnen te duwen. Vanaf dat moment hadden ze vrij spel: ze konden mijn zaak binnendringen en wisten verdomd goed waar alle waardevolle juwelen te vinden waren. Waardoor ik quasi zeker ben dat er op een bepaald moment iemand bij mij langs moet zijn geweest – een zogezegde klant – om het interieur grondig te verkennen. Het kan bijna niet anders.”

Eenmaal de daders binnen raakten, ging het alarm af. Schel en bijzonder luid in de stille nacht, acht minuten lang. En toch blijkt niemand in de naaste omgeving iets gehoord te hebben.

“Ik ben niet klein te krijgen door een stelletje gangsters”

“We werden direct door de alarmcentrale verwittigd”, aldus Maaiken. “Paul en ik bevonden ons toen al in de Oostendestraat, want we waren op de terugweg van ons etentje. Niet eens vijf minuten later stonden we thuis. Eerst merkten we eerlijk gezegd niets verdachts op, want we gingen niet meteen naar het zijraam kijken. Maar even later, toen ik van binnenuit naar mijn winkelruimte ging, zag ik de ravage en vooral dat zowat heel mijn collectie verdwenen was. Echt goud, echte diamanten en echte briljanten, want ik verkoop geen fake. Wat ik wel eens mijn pensioentje noemde, was zo goed als volledig de deur uit. In zekere zin is het wellicht beter geweest dat we geen tien minuten eerder waren thuisgekomen, want dan zouden we met de inbrekers geconfronteerd zijn geweest en wie weet wat er dan niet had kunnen gebeuren. Ik mag er niet aan denken dat die agressieve mannen wapens bij konden hebben.”

Winkel als derde kindje

Uiteraard is de recherche van de politiezone Kouter een onderzoek gestart en worden alle mogelijke sporen gevolgd. Al vrezen Maaiken en Paul dat ze de juwelen, die samen een gigantisch bedrag vertegenwoordigen, nooit meer terug zullen zien. Hoe dan ook vragen ze aan iedereen die iets verdachts in de buurt opgemerkt heeft, om zo snel mogelijk via het nummer 101 de politie te bellen.

“Ik heb mijn zaak sinds 1995 en eerst dacht ik: ik stop ermee“, aldus Maaiken. “Maar ik heb dikwijls gezegd dat ik naast mijn zoon Yikke (29) en dochter Babette (27) nog een derde kindje heb, namelijk mijn juwelenwinkel. En dat derde kindje wil ik niet door misdadigers laten kapotmaken. Ik heb ervaring als juwelier, mijn klanten vertrouwen me en ik wil hen ten dienste blijven staan. Dus geef ik niet op en doe ik mijn zaak snel weer open. Misschien zal ik een aantal dingen anders aanpakken, maar nu alles een beetje aan het bezinken is, staat mijn besluit vast: ik ga door. Ik ben niet klein te krijgen door een stelletje gangsters. Ik laat mijn klanten zeker niet in de steek. Zelfs na deze zware klap zal ik terugvechten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier