Torhoutse burgemeester legt café Barrage zes weken sluiting op

Isabel Dekoninck moet haar café Barrage zes weken sluiten. © Foto JS
Johan Sabbe

Op basis van een drugsdossier heeft waarnemend burgemeester Kristof Audenaert beslist om café Barrage op de Markt in Torhout een onmiddellijke sluiting van zes weken op te leggen. Zaakvoerder Isabel Dekoninck vindt dat ze onterecht geviseerd wordt.

De beslissing om het café te sluiten, is de bevoegdheid van de burgemeester, maar ze werd dondermorgen sowieso door het schepencollege bekrachtigd. De maatregel betekent een serieuze klap voor het café, dat pas sinds Nieuwjaar gestart is.

Razzia leverde aanhouding op

Als er tot een sluiting beslist zou worden, dan werd er verwacht dat het voor twee maanden zou zijn. Maar het is uiteindelijk iets minder: zes weken.

In het eerste weekend van november is de politie het café op een nacht binnengevallen en werd een van de personeelsleden aangehouden voor het dealen en gebruiken van drugs. De man zit nog altijd in de gevangenis. De razzia was het sluitstuk van een onderzoek dat al een hele periode loopt. Er zouden zelfs minderjarigen bij de drugszaak betrokken zijn.

Uiteraard doet het geen goed aan het imago van het café dat er geregeld vechtpartijen plaatshebben, het voorbije weekend nog. Toen sloeg een van de aanwezigen een gebroken glas tegen het achterhoofd van een andere klant. Maar niettemin gebeurt het sluiten van het café niet op basis van die feiten. Het gaat om de drugsdelicten.

Niet leven met negatieve stempel

Zaakvoerder Isabel Dekoninck, die ook het naastliggende café La Plaza op de Markt runt, reageert furieus. “Ik word duidelijk geviseerd”, zegt ze. “Van de honderd klanten die hier over de vloer komen, zijn er 99 goede en zit er één rotte appel tussen. En die wil ik weg. Ik heb een zwarte lijst van gasten van wie ik de toegang tot het café ontzegd heb. Zij mogen er niet meer in. Maar als ze hier plots weer verschijnen en heibel zoeken, zoals vorig weekend, dan heb ik daar toch geen schuld aan? Ik verwittig in zulke gevallen direct de politie, want ik kan niet leven met de negatieve stempel die ik krijg. Als er iets foutloopt, is het voor de politie en het stadsbestuur automatisch de schuld van de Barrage. Dat is onrechtvaardig. Zaterdagavond reed een dronken man tegen de trappen van het stadhuis en ‘t lag blijkbaar weer aan mij… Oké, hij is die dag in mijn café geweest, maar net zo goed in andere cafés uit de buurt. Altijd ben ik de zondebok.”

“En wat drugs betreft: ik doe er alles aan om het hier clean te houden. En dat lukt me ook. Wie betrapt wordt, vliegt eruit. Als ik effectief een aantal weken moet sluiten, ga ik failliet.”