Torhouts schaatsduo boekt buitenlands succes

De Katjarisu-delegatie met van links naar rechts ondervoorzitter Ivan Rabaut, voorzitter Chris Sucaet en talentrijk lid Yoeri De Vuyst. © Foto JS
Johan Sabbe

Voorzitter Chris Sucaet en lid Yoeri De Vuyst van de Torhoutse schaatsclub Katjarisu hebben met succes de 100 kilometer geschaatst van de Alternatieve Elfstedentocht op het natuurijs van de Weissensee in Oostenrijk. Yoeri finishte als elfde én eerste Belg in een knappe tijd. Ook Chris slaagde erin om heelhuids de streep te halen.

De prestatie van Yoeri (37), die in de Amblèvestraat woont, is des te opmerkelijker, omdat hij na zeventien jaar onderbreking pas recent de draad van het schaatsen weer heeft opgepikt. Hij schaatste op bijzonder slecht en gevaarlijk ijs de 100 kilometer in 4u.33’33”. Chris (62) had er 6u.44’50” voor nodig, maar hij is dan ook een kwarteeuw ouder dan zijn stadsgenoot.

“Ik heb sterretjes gezien en nu en dan ging het licht uit”, lacht de welbespraakte voorzitter uit de Hugo Vander Goeslaan. “Maar ik heb de acht ronden van 12,5 kilometer uitgereden mét een serieuze tuimeling onderweg. Als Oude Belg krabbelde ik dapper weer recht.”

Dat Yoeri niet gevallen is, behalve net na de eindstreep, mag een wonder heten. “Het ijs op het bevroren meer lag er héél slecht bij“, sakkert hij. “Ik heb veel plassen bloed gezien van deelnemers die wél met de harde, ruwe en oneffen ijsvlakte kennis hadden gemaakt. Dergelijk slecht ijs wordt in het jargon sneeuwijs genoemd. Ik ben natuurlijk heel tevreden dat ik in een mooie tijd aangekomen ben. Als elfde tussen al die ervaren Nederlanders.”

Volgend jaar 200 kilometer

De 100 kilometer is een nevenwedstrijd van de hoofdrace: de Alternatieve Elfstedentocht van 200 kilometer. “Volgend jaar wil ik graag in de 200 kilometer starten”, klinkt Yoeri ambitieus. “Dat betekent dat ik voldoende zal moeten trainen en dat ik tijdens de wedstrijd mijn tempo zal moeten aanpassen aan de langere afstand. Maar ik ben ervan overtuigd dat het zal lukken. Ik ben lid van wielertoeristenclub Demoltrotters en de vele fietsritten met die vriendengroep hebben me zonder twijfel gesterkt. Al weet ik dat ik voor de 200 kilometer effectief meer zal moeten schaatsen vooraf. Maar dat zijn zorgen voor volgend jaar. Nu is het nog genieten van het voorbije succes.”

Op de Weissensee worden in twee weken tijd zowel de 100 als de 200 kilometer elk viermaal gereden. Het duo van Katjarisu kwam tijdens de eerste van die vier prestatietochten in actie. “Wat Yoeri en Chris voor mekaar gekregen hebben, is bewonderenswaardig”, vindt Ivan Rabaut, de ondervoorzitter van Katjarisu. “Ik ken de Weissensee vrij goed en als het ijs er van bedenkelijke kwaliteit is, moet je over goede papieren beschikken om er 100 kilometer te kunnen schaatsen. Hoedje af voor de sterke Yoeri, maar ook voor het doorzettingsvermogen van Chris.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier