Torhouts barbecueteam moet voor record plots 40,5 uur barbecueën

06/06/17 om 10:53 - Bijgewerkt om 16:43

Tijdens de Torhoutse Batjes van vrijdag 16 tot en met zondag 18 juni wil het plaatselijke barbecueteam De Fielesoofen het Guinness World Record 'zo lang mogelijk barbecueën voor teams' verbeteren. Zopas kreeg de ploeg echter te horen dat het record recent werd opgetrokken van 36 naar ruim 40 uur.

Torhouts barbecueteam moet voor record plots 40,5 uur barbecueën

De Fielesoofen met v.l.n.r. Benny Vandamme, Hans Neels, Steven Jonckheere, Eric Dewulf, Rudy Jaques, Steven Declerck en Patrick Vanrietvelde. © Foto JS

Het zal dus extra roosteren, zweten en veel te weinig slapen worden voor De Fielesoofen. Ze gingen er tot enkele dagen geleden vanuit dat ze het record van een Finse ploeg dienden te verbeteren, dat op 36 uur stond. Maar nu blijkt een team uit Italië daar 40 uur en 53 seconden van te hebben gemaakt. Dat betekent voor het Torhoutse gezelschap nog wat dieper in de energiereserves tasten en 40,5 uur barbecueën.

In totaal amper een dikke drie uur pauzeren

Na hun succesrijke organisatie van het Europees kampioenschap barbecue in 2012 was het wat stil gebleven rond De Fielesoofen, maar bijna vijf jaar na datum zijn ze weer helemaal alive and kicking. Tijdens de Batjes zijn ze erop gebrand om het Guinness World Record zo lang mogelijk barbecueën voor teams te verbeteren. Nu dat record door de Italianen scherper is gesteld, hebben de mannen uit Torhout en dichte omgeving hun timing plots moeten bijstellen.

Sowieso is het de bedoeling dat een vierkoppig team constant aan het barbecueën is, met uitzondering van vijf minuten op te sparen pauze per uur. Of anders gezegd: De Fielesoofen mogen gedurende de vooropgestelde roostermarathon in totaal maar een dikke drie uur pauzeren.

De recordpoging gebeurt in de tuin en op de koer van het Huis Bekaert op de Markt. De toeschouwers zullen er hapjes en côte à l'os kunnen eten.

Van in de vroege morgen aan het barbecuestel

Dat lekkers zal al vanaf vrijdag 16 juni om 18 uur geserveerd worden, maar de eigenlijke recordpoging barbecueën begint pas op zaterdag 17 juni om 4.30 uur in de vroege morgen (in plaats van aanvankelijk om 5 uur). Als alles goed gaat, duurt ze tot minstens zondag 18 juni om 21 uur (in plaats van eerst om 17 uur). Dan zouden De Fielesoofen er 40,5 uur barbecueën moeten opzitten hebben, een wereldrecord!

Twee deurwaarders volgen alles nauwlettend op, want er wordt over gewaakt dat er geen onregelmatigheden gebeuren. De vier heren die onafgebroken aan de houtskoolbarbecue zullen staan, zijn Rudy Jaques, Patrick Vanrietvelde, Steven Declerck en Steven Jonckheere. De drie andere Fielesoofen blijven in de buurt om het ijverige viertal te verwennen, voor de logistiek te zorgen en de klaargemaakte hapjes en côte à l'os aan de mensen te serveren. Dat zijn Hans Neels, Benny Vandamme en Eric Dewulf.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!