Torhoutenaar Wannes Slosse gaat fietsen op de flanken van de Kilimanjaro voor Rikolto

Wannes Slosse bereidt zich voor op zijn grote fietsavontuur. © Foto JS
Johan Sabbe

In de tweede helft van september gaat Wannes Slosse (23) in Tanzania fietsen op de flanken van de 5.895 meter hoge berg Kilimanjaro. Hij doet dat ten voordele van de projecten van Rikolto, de nieuwe naam voor Vredeseilanden. Hij dient zijn reis zelf te betalen plus 3.000 euro voor de Rikolto-projecten in te zamelen.

Momenteel heeft Wannes al zo’n 2.000 euro bijeengespaard, onder meer dankzij een sponsorfietstocht van 100 km in de Vlaamse Ardennen. De resterende 1.000 euro wil hij putten uit de winst van een spaghetti-avond.

“Zo hoop ik de volle 3.000 euro voor het goede doel te bereiken“, zegt hij. “Mijn spaghetti-avond heeft plaats op zaterdag 17 maart vanaf 18 uur in zaal De Bosgalm op de wijk Don Bosco. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen 10 euro. Op aanvraag is er ook vegetarische spaghetti verkrijgbaar.”

Conditie opvijzelen

Wannes is master in de geschiedenis en studeert er nog twee jaar economie bij. Hij woont met zijn ouders Paul Slosse (48) en Els Deroo (50) en zijn zussen Karen (21) en Kaat (13) in de Koddaardstraat op de wijk De Goede Herder.

“In totaal wordt er zowat 420 km op grote hoogte gefietst”, vertelt Wannes. “Op de flanken van de indrukwekkende Kilimanjaro, een plaats in Afrika die enorm tot de verbeelding spreekt. We moeten de kilometers in één week afmalen, zes fietsdagen en een rustdag. Uiteraard niet met een gewone fiets, maar met een mountainbike, want de paadjes zullen er hobbelig zijn. Ik ben al een tijdje aan het trainen om mijn conditie op te vijzelen. Zowat elk weekend maak ik een grote fietstocht. Ik ben ook al naar mijn kot in Gent gefietst met mijn bagage op mijn rug, ik had veel bekijks (lacht). Stilaan voel ik me sterker en fitter worden. Ik ben ervan overtuigd dat ik de Kilimanjaro-tocht tot een goed einde zal brengen.”

Er wordt in groep gefietst. “Het ziet ernaar uit dat we met een twintigtal deelnemers het avontuur zullen aanvatten”, vervolgt Wannes. “We worden begeleid door onder andere een fietsenmaker en een verpleegkundige. Het is niet voor het eerst dat de Kilimanjaro Classic, zoals de fietstocht heet, georganiseerd wordt. Is het voor ons een stap – of beter een trap – in het onbekende, dan is dat niet zo voor de mensen die ter plaatse alles zullen regelen.”

Warmte is een vijand

De fietsgroep zal er de lokale projecten van Rikolto bezoeken. “Zo zien we waarvoor we ons zweet laten”, lacht Wannes. “Prima voor de motivatie. Een van onze vijanden wordt de warmte en zeker ook de temperatuurwisselingen op de berg. Het zal er op veel momenten naar schatting 30 graden zijn. Hoewel ik weet dat het lastig wordt, kijk ik er heel erg naar uit. De boeren die we ter plaatsen steunen, telen onder andere passievruchten.”

Wie een bedrag voor de actie wil schenken, kan dat doen via de link acties.rikolto.be/wannes

Inschrijven voor de spaghetti kan via mail: wannes.slosse@hotmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier