Torhoutenaar Benny Ameye wint goud op het BK voor harzerkanaries

Benny Ameye uit Torhout (met trofee) werd Belgisch kampioen. © Foto JS
Johan Sabbe

Kanaria Torhout heeft op de stedelijke kinderboerderij het Belgisch kampioenschap voor harzerkanaries mogen organiseren. Torhoutenaar Benny Ameye (52) uit de Beckhofstraat, lid van de genoemde club, werd algemeen laureaat en won de gouden BK-medaille.

Benny maakt als penningmeester overigens deel uit van het bestuur van Kanaria Torhout. De voorzitter is Rudi Wittevrongel en de secretaris Alain Louagie.

Het was niet voor het eerst dat de Torhoutse club het BK toegewezen kreeg. De harzerkanaries laten een veredeld geluid horen. De keurmeesters beoordelen de onderdelen van de zang, de zogenoemde toeren. Het uitzicht van de vogels doet er dus niet toe.

Kanaria Torhout bestaat al sinds 1911 en telt om en bij de vijfentwintig leden, wat heel respectabel is in het wereldje. Met dat aantal is de vereniging in haar soort een van de grootste van Vlaanderen. De overkoepelende Koninklijke Belgische Samenwerking of kortweg KBS groepeert de clubs die zich op de harzerzangkanaries toespitsten. De KBS is voor het BK graag in Torhout te gast.

Stam scoort heel hoog

Er worden door de jury per vogel punten op 90 gegeven. In de A-klasse (voor individuele kanaries) werd Nicolas Lejeune winnaar met het maximum van de punten.

In de B-klasse (voor duo’s) zegevierde Edouard Rassart met in totaal 173 punten op de 180.

Rest er de C-klasse (voor een stam van vier kanaries). Daarin toonde Benny Ameye zich de beste met een puntentotaal van liefst 349 op de 360, wat bijzonder hoog is. Zijn vier kanaries uit de bekroonde stam scoorden respectievelijk 89, 88, 85 en 84 punten.

In het totaalklassement (individueel, duo én stam van vier) behaalde Benny 578 punten met zeven vogels, meteen goed voor de gouden medaille en de Belgische titel. Het zilver ging naar Godfried Vuylsteke uit Meulebeke met 577 punten (amper één puntje minder) en het brons naar Nicolas Lejeune met 573 punten.

Info: www.kanariatorhout.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier