Torhout gaat voluit voor een heringerichte stadskern

09/06/17 om 00:02 - Bijgewerkt op 13/06/17 om 11:38

De langverwachte Torhoutse stadskernvernieuwing komt dichterbij. Zopas heeft het stadsbestuur het internationale ontwerpbureau LOLA-LIST-Sweco aangesteld om tegen ten laatste mei 2018 een concreet ontwerpplan uit te tekenen. Op donderdagavond 15 juni is er voor de bevolking een infomoment voorzien.

Torhout gaat voluit voor een heringerichte stadskern

De maquette van hoe de Torhoutse Markt er na de herinrichting zou kunnen uitzien. Opgepast: dit is maar een eerste aanzet tot een ontwerp. © Foto JS

Die infovergadering start om 20 uur in de feestzaal van de Scholengroep Sint-Rembert, toegankelijk vanaf de Sint-Jozefsstraat. De aanzet voor de stadskernvernieuwing wordt toegelicht door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. Ook titelvoerend burgemeester Hilde Crevits, waarnemend burgemeester Kristof Audenaert en schepen Lieselotte Denolf komen aan het woord. Iedereen is uiteraard welkom.

Opwaarderen van het publieke groen

Het winnende ontwerp van het bureau LOLA-LIST-Sweco is maar een voorlopige aanzet tot wat het definitieve plan moet worden. Sowieso staat vast dat de stadskernvernieuwing op twee pijlers zal steunen: vooreerst de grondige herinrichting van de Markt plus directe omgeving en ten tweede het opwaarderen van het zogenoemde publieke groen. De pleinen en parken in het stadscentrum dus, waarvan sommige nog privé zijn. Zo bijvoorbeeld het historische domein 's Gravenwinkel in de Fraeysstraat, dat te koop staat. Maar burgemeester Audenaert beklemtoont dat er over de eventuele aankoop of het gebruik door de stad nog totaal niets is beslist.

Internationaal samenwerkingsverband

Ongeveer een jaar geleden werd de selectieprocedure voor de stadskernvernieuwing opgestart. De geïnteresseerde ontwerpbureaus konden zich kandidaat stellen. In totaal 33 bureaus tekenden in en daaruit selecteerde de Vlaams Bouwmeester aan de hand van referenties en de ingediende portfolio's acht gegadigden. Uiteindelijk hebben het stadsbestuur, de Vlaams Bouwmeester en Architecture Workroom Brussels (AWB), dat mee instond voor de opmaak van de projectdefinitie, daarvan vier bureaus overgehouden, die een voorstel mochten uitwerken. Op basis van dat voorstel is er nu voor LOLA-LIST-Sweco gekozen, een tijdelijke vereniging uit Rotterdam. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen een Nederlands, een Frans en een Belgisch ontwerpbureau.

Markt zou grote, brede strook worden

"We hebben dus een architect voor de stadskernvernieuwing gekozen", klinkt burgemeester Audenaert tevreden. "Het plan op basis waarvan we LOLA-LIST-Sweco geselecteerd hebben, is nog relatief vaag, maar niettemin een prima start. We zullen vanaf nu heel wat mensen, verenigingen en organisaties consulteren en willen dat het bureau tegen ten laatste mei 2018 een concreet ontwerpplan klaarstoomt. De Markt zou een grote, brede strook worden vanaf de Zuidstraat tot aan de Oostendestraat. In welke mate het gemotoriseerde verkeer daar nog zal passeren en of dat in beide richtingen moet blijven gebeuren, dient bekeken te worden."

Zeven zogenoemde verborgen tuinen

Naast de herinrichting van de marktomgeving wordt het opwaarderen van het publieke groen een belangrijk element. Op dichte afstand van de Markt voorziet het ontwerpbureau zeven zogenoemde verborgen tuinen. De stad wil onder andere focussen op de stedelijke tuin de Brouckere langs de 's Gravenwinkelstraat. Door dat mooie park open te trekken en breder te bekijken, kan er een groene parel ontstaan in het midden van de stad met op termijn een nieuwe, trage verbinding tussen het oude en het nieuwe stadhuis.

Voor meer duiding: zie Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode Torhout.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!