Torhout: “Belangrijk dat mensen soms iets gratis doen”

Centraal Christelle Demoor met haar man Geert Mortier. Links zoon Joeri en zijn zwangere vrouw Tine Willaert. Rechts dochter Wendy, haar man Sven naaste familie © JS
Redactie KW

“Dit is een serieuze opsteker”, glundert Christelle Demoor. De 55-jarige stadsbediende werd door onze lezers zopas verkozen tot dé Krak van Torhout 2015. Christelle is allerminst het soort ambtenaar dat ervoor terugschrikt om een gratis prestatie te leveren ten gunste van de medemens. Integendeel, belangeloze inzet is haar dierbaar. Voor de bloemenverkoop van Kom op tegen Kanker bijvoorbeeld.

Christelle komt uit een warm nest. Vader Willy Demoor is al zowat zijn hele leven in de vinkensport actief -bij de Torhoutse vereniging De Vrije Vinkeniers- en moeder Jacqueline Fiems is al jarenlang actief in de hobbyclub van de seniorenvereniging Okra Centrum. Beiden zijn intussen 79 jaar. “Via mijn vader heb ik mijn man leren kennen”, glimlacht Christelle. “Ik werd naar de vinkenzettingen meegetroond en daar liep ook Geert rond. Tja, hoe gaat zoiets dan, hé? Op een gegeven moment hadden we meer belangstelling voor elkaar dan voor de vinken. We zijn nu al 35 jaar getrouwd. En Geert is nog altijd lid van De Vrije Vinkeniers.”

Een hekel aan roddelen

Christelle startte haar beroepsloopbaan in een groothandel van wenskaarten. “Een leuke job, die ik graag gedaan heb, maar op een gegeven moment viel de werkzekerheid weg. En zo ben ik in 1991 als bediende bij het Torhoutse stadsbestuur begonnen. Tot het voorjaar van 2014 heb ik in het stadhuis op de Markt gewerkt, maar toen zijn we naar het nieuwe stadskantoor in de Aartrijkestraat verhuisd. Dat was wennen na al die jaren, maar intussen heb ik mijn draai gevonden in het mooie en ruime gebouw met uitzicht op het stadspark. Ik werk er in de dienst Bevolking en Sociale Zaken en probeer de mensen die langskomen, zo goed mogelijk te helpen. Ik vind het vooral van belang om vriendelijk te zijn. Een glimlach en een gemeende goedendag kosten geen geld. Ik probeer me altijd positief op te stellen. Te veel mensen staan met kritiek klaar en vegen het goede onder de mat. Ik heb trouwens een grondige hekel aan roddelen.”

Het warme gevoel dat je aan belangeloze inzet overhoudt, is onbetaalbaar

Kom op tegen Kanker

Geleidelijk aan werd Christelle gevraagd om secretaris van een aantal stedelijke adviesraden te worden. Dat is ze intussen van de stedelijke seniorenraad, de stedelijke gezinsraad, de landbouwraad, de raad voor personen met een handicap en de derdewereldraad Trosso. “Een deel van dat werk valt binnen de uren van mijn job, maar een deel presteer ik met veel plezier gratis”, zegt ze. “Ik denk aan de organisatie van de hobbytentoonstelling en de shownamiddag van de seniorenraad en aan het beheren van het geld van de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Ik ben ook al heel lang lid van SKAT, het comité dat zich inzet voor Kom op tegen Kanker en de jaarlijkse azaleaverkoop organiseert. Ik vind het belangrijk dat mensen soms iets gratis doen. Het warme gevoel dat je aan belangeloze inzet overhoudt, is onbetaalbaar. Al stuit vrijwilligerswerk ook wel eens op onbegrip.”

VRAGENRONDJE

Wat vind je het mooiste plekje in je stad?

“Het mooiste plekje in onze stad vind ik het Ravenhofpark. Het is een groene long in het hart van Torhout. Het is leuk om er te wandelen met de kinderen en de kleinkinderen. Je vindt er uiteraard heel wat groen en prachtige paadjes, maar ook onder andere een insectenhotel en een speelweide voor de honden.”

Welke locatie in Torhout is voor verbetering vatbaar ?

“De leegstand van panden, winkels en horecazaken is me een doorn in het oog. Heel jammer vind ik dat. De verfraaiing van de stadskern is dringend nodig. Helaas hebben in zowat alle gemeenten de winkeliers het zwaar. Het is een algemene trend.”

Het nieuwe stadskantoor of het vroegere stadhuis ?

“Het nieuwe stadskantoor is voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en veel ruimer dan het oude stadhuis. Het baadt in het licht en zijn groene omgeving. Maar… het stadhuis heeft ook veel charmes. Het is een heel mooi historisch gebouw om trots op te zijn.”

Wat is de grootste troef van Torhout ?

“De verschillende initiatieven die voor de Torhoutse burgers georganiseerd worden, onder andere door de stadsdiensten. Dat gebeurt voor groot en klein. Ik denk aan de jaarlijkse stadstraktatie op de Markt, het tweejaarlijkse ontbijt in openlucht, de concertenreeks Parkies op de wijk Don Bosco, enzovoort.

Zou je ooit naar een andere gemeente willen verhuizen ?

“Ik ben een Torhoutenaar in hart en ziel en zou absoluut niet graag naar een andere gemeente verhuizen. Het is hier goed om te wonen. Torhout is geen grote stad en dus vind je in bepaalde straten en wijken nog het warme sociale contact tussen de buren terug. In een grootstad is dat doorgaans totaal verdwenen.”

BIO

Privé

55 jaar, getrouwd met Geert Mortier (56), Revinzestraat 30, dochter Wendy (33) en zoon Joeri (31), kleinkinderen Tristan (8), Iluna (6) en Milan (4). Straks komt er een vierde kleinkind bij, Joeri’s eerstgeborene.

Loopbaan

Opleiding kantoor gevolgd, eerst in een groothandel van wenskaarten gewerkt, sinds 1991 in dienst van het Torhoutse stadsbestuur, administratief bediende Bevolking en Sociale Zaken, ook secretaris van diverse stedelijke adviesraden.

Vrije tijd

Halskettingen maken, lezen, zwemmen, thuiswedstrijden van Club Brugge bijwonen, supporteren voor kleinzoon Tristan, die basketbal speelt.

(Johan Sabbe)