Torenhuisje kaapt Gouden Pand weg in Oostende

De winnares Sofie Vandamme, samen met zoontje Yann met een kunstwerk van Roland De winter, cultuurschepen Bart Plasschaert en Kurt Verheggen en Guy Servaes van vzw Dement. © ML
Redactie KW

Het gerenoveerde ‘Torenhuisje’ van Sofie Vandamme bij het Oostendse Leopoldpark werd bekroond als Gouden Pand door de vzw Dement.

Voor de zesde keer reikte de Oostendse vzw Dement, de actiegroep voor het behoud en de opwaardering van het bouwkundig erfgoed in de stad aan Zee haar Gouden Pand uit voor een met smaak en liefde gerestaureerd pand. De prijs van de jury ging naar het ‘Torenhuisje’ in de Euphrosina Beernaertstraat 29 in Oostende, een hoekhuis rechtover het stadspark. Het huis, ooit nog bewoond door kunstschilder Emile Bulcke, werd in 2012 aangekocht door Sofie Vandamme, docente en vakgoepvoorzitter aan de School of Arts in Gent. Zij renoveerde het verwaarloosde pand grondig. “Ik was op slag verliefd op het huis, ook al was het een krot. De renovatie was een harde dobber, maar nu ben ik blij dat ik volhard heb. De werken duurden 3 jaar en wat ik kon deed ik zelf. Daarbij kreeg ik hulp van de leerlingen van BUSO Ter Zee voor de schilderwerken.” De centrale wenteltrap schroeft zich als een kokkel doorheen het gebouw en bindt alle kamerverdiepingen.

De Prijs van het publiek was voor ‘Villa Gaston’ van Ben Vanmassenhove in de Muscarstraat 4.

(ML/foto ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier