Topchefs serveren gratis ‘Sterrenbanket’

De mensen achter het 'Sterrenbanket'. © Foto AXV
Axel Vandenheede

In Kortrijk vindt dit jaar op autoloze zondag een ‘Sterrenbanket’ plaats op de Leieboorden.

Het banket kadert in een project van de provincie. “”Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A) zocht recent naar een gaststad om een maaltijd te organiseren met voedseloverschotten”, aldus Philippe De Coene (SP.A), OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken. “We stelden ons met Kortrijk kandidaat omdat we met het armoedebestrijdingsplan heel veel doen rond de herverdeling van voedseloverschotten en gezonde voeding via onze maaltijden aan huis.”

Kortrijk kreeg de voorkeur, op voorwaarde dat de stad er iets speciaals zou van maken. “Zo kwamen we op het idee van een ‘Sterrenbanket’, een maaltijd geserveerd door sterrenchefs op basis van voedseloverschotten. We kozen bewust voor autoloze zondag op 20 september. Plaats van het gebeuren zijn de Broelkaai, de Verzetskaai en de Handboogstraat.”

“Niemand hoeft vooraf in te schrijven en alles is gratis”

Op autoloze zondag zal er tussen 12 uur en 14 uur een zestal koude gerechtjes worden geserveerd, bereid en opgediend door de leerlingen van Rhizo Kortrijk. Zij worden begeleid door Matthieu Beudaert (chef Table d’Amis, één Michelinster). Om 16 uur voorzien de leerlingen van KTA Kortrijk dan een dessert ontworpen door Guy Van Cauteren (gewezen chef ‘t Laurierblad in Berlare, één Michelinster). Een sterrenversie van ‘verloren brood’.

‘Laatste Middagmaal’

OCMW-voorzitter De Coene: “We mikken op 2.000 couverts voor zowel middagmaal als dessert. Niemand moet betalen of vooraf inschrijven of reserveren. Op de beide kaaien en de Handboogstraat zal er plaats zijn voor 2.000 mensen en we hanteren het principe ‘op is op’. Het ‘Sterrenbanket’ wordt eigenlijk ook een soort van Laatste Middagmaal op die plaats, want nadien starten de werken voor verlaging van de Leieboorden.” Stand-upcomedian Wouter Deprez verleent ook zijn medewerking aan het ‘Sterrenbanket’ komt die dag speciaal langs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier