Toogmarathon breekt record met 117.000 euro

Redactie KW

Zaterdag 27 en zondag 28 juni was het op de koppen lopen op de Kortemarkse Markt. Van heinde en verre kwamen sympathisanten en belangstellenden afgezakt om 26 toogzitters een hart onder de riem te steken. Wie hen symbolisch een traktaat sponsorde, droeg 25 euro bij aan Kom Op Tegen Kanker.

Zaterdag 27 juni kwam niemand minder dan Peter Bulckaen de toogmarathon op gang trekken. De 26 deelnemers lieten zich vrijwillig 24 uur opsluiten in een kooi aan de toog. Zelf hadden ze persoonlijk ook heel wat sponsorgeld ingezameld, maar de bedoeling was dat alle aanwezigen zoveel mogelijk de bel boven de toog lieten rinkelen, wat betekende dat zo 25 euro in het Kom Op Tegen Kanker-laatje terechtkwam. Bob Dewilde en Sabine Clybouw zetelden voor 24 uur op het jury-podium, vanwaar ze alles oplettend in de gaten hielden en nauwkeurig de cijfertjes en euro’s bijhielden. Elk uur mochten de toogzitters voor 5 minuten de kooi verlaten om even de benen te strekken en een plasje te plegen. Elke 4 uur was er 10 minuten pauze, terwijl iedere deelnemer ook over een wild-card beschikte, je weet maar nooit…

Gilda en Vic

De Toogmarathon startte al met een bedrag van ruim 49.000 euro op het scorebord, want de mensen van Kortemark Komt Op hadden tussen deze en de vorige editie niet stilgezeten. De Ookunst-veiling onder leiding van veiling- en burgemeester Toon Vancoillie bracht ruim 9.000 euro op, de Z-runners droegen met 3.570 euro ook een enorme steen bij. Paul Kimpe die met zijn kompaan Carlos Vermandel naar Compostella trok, zamelde maar liefst 9.650 euro in, terwijl zoon Jan Kimpe 2.000 euro schonk voor een reeks geveilde voetballers- en wielrennerstruitjes.

Toogmarathon breekt record met 117.000 euro

Rond 1 uur op zondagmiddag – de toogzitters hadden er toen al 22 uur opzitten – kwamen acteurs Gilda De Bal en Vic Dewachter in de tent aan om de deelnemers naar de finish te helpen supporteren. Gilda De Bal werd in het verleden zelf met kanker geconfronteerd en draagt de Kortemarkse actie sedert de beginjaren dan ook een warm hart toe. Om 15 uur stipt werd de toogmarathon afgeblazen en kon men op een heel geslaagde editie terugblikken, waarbij de teller – voorlopig – op een maar liefst fabelachtige 117.000 euro bleef staan. Opnieuw een record gesneuveld dus en zowel deelnemers als publiek lieten in een bomvolle tent hun emoties nadien de vrije loop.

Ze weten daar in Kortemark dus alvast wat hun in juni 2017 te doen staat…

(JDK – foto’s JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier