Tom Levecque uit Marke stelt exclusieve stukken uit zijn collectie legermateriaal tentoon

© Foto BWB
Redactie KW

Tweeduizend stuks. De verzameling oorlogsmateriaal van Tom Levecque is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Tijdens het herdenkingsweekend in het oc van Marke kan je enkele exclusieve stukken uit zijn verzameling spotten.

Als we aanbellen bij Tom Levecque in de Blauwhuisstraat in Marke verklapt het deuntje van de deurbel meteen dat we met een oorlogsliefhebber te maken hebben. “Dat is It’s a long way to Tipperary, een liedje dat beroemd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog”, zegt Tom. De 49-jarige Markenaar is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met de oorlog te maken heeft. “Ik heb die passie vooral te danken aan mijn grootvader Joseph, een oud-strijder, en mijn vader Lucien, die zelf veel heeft meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als jongetje van acht jaar kon ik zo geboeid naar hun verhalen luisteren… Het is door hen dat ik de microbe te pakken kreeg.”

Foto’s, video’s, wapens, granaatwerpers, medailles, kostuums, sabels tot zelfs oorlogsvoertuigen en een kanon. Je kan het zo gek niet bedenken of Tom heeft het in zijn collectie. “Ik heb in totaal zo’n tweeduizend stuks. Dat gaat van een foto van een overleden soldaat tot een reusachtig oorlogsvoertuig uit de Eerste Wereldoorlog. Vandaag is mijn collectie heel uitgebreid, maar ik spaar dan ook al sinds mijn tiende. Mijn allereerste item was een geweer uit het jaar 1940. Ik heb het gekregen van een boer, die het gevonden had op zijn land. Een eerste stuk is altijd iets bijzonders, ik heb het nog altijd. Waar ik ook nog heel trots op ben, zijn het kanon, de mortierwerpers en enkele authentieke wapens uit WO I. En ik mag dan wel veel hebben, mijn collectie is nog niet compleet. Vandaag staat er nog een Minerva met machinegeweer op mijn verlanglijstje. Dat exclusieve exemplaar vertoeft momenteel in Rusland. Het is een missie om het naar hier te halen. Het zou mijn collectie weer een stukje completer maken.”

Het herdenkingsweekend vindt plaats op 21 en 22 juni van 10 tot 18 uur in het oc, Hellestraat 6 in Marke.

(NV – foto WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier