Tom Hondeghem uit Merkem scoort als muzikant, dirigent en componist

Tom Hondeghem met zijn favoriete instrument: de saxofoon. (Foto ACK) © Annie Callewaert
Redactie KW

Tom Hondeghem is uitvoerend muzikant met sax en piano, maar ook dirigent en componist. Hij heeft een grote passie voor HaFaBra: harmonie, fanfare en brassband.

Tom Hondeghem (21) begon al op jonge leeftijd met muziek. “Als achtjarige trok ik naar de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord in Diksmuide, waar ik piano studeerde. De passie voor de blaasmuziek is er gekomen toen ik met de harmonie van Merkem meeging naar een play-in van de Vlaamse amateurmuziekorganisatie Vlamo. Bij Rik Vaneygen ging ik saxofoon studeren en de passie voor het instrument werd nog feller”, zegt Tom.

Na amper twee jaar studeerde Tom af aan de muziekacademie in Diksmuide met grootste onderscheiding voor saxofoon en ensemble en grote onderscheiding voor piano en harmonieleer. “Intussen maakte ik ook mijn opleiding moderne talen -wetenschappen in het college in Ieper af. In 2010 ben ik met hogere muziekstudies in het Koninklijk Conservatorium in Gent gestart. Ik ben daar nu bezig met mijn eerste masterjaar. In september 2011 startte ik de dirigentenopleiding aan academie De Kunstbrug in Gentbrugge. Daarnaast volgde ik directieles aan het Conservatorium bij Wim Belaen. Nu volg ik nog een opleiding compositie en orkestdirectie bij Dirk Brossé.”

Tom werd op zijn zeventiende laureaat op de finale van de prestigieuze muziekwedstrijd Dexia Classics in 2010. Hij haalde ook grote onderscheiding in de ereafdeling van de Vlamo Solistenwedstrijd. “Maar met talent alleen red je het niet in het muziekwereldje, je moet ook voldoende discipline hebben om te blijven oefenen en te studeren. Muziek is vergelijkbaar met topsport: wie niet blijft trainen, komt er niet. Zo is het ook in de muziek: doorzetten, blijven oefenen en blijven bijleren”, weet Tom.

(ACK)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van 28 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier