Toeters en bellen voor Isabel Steverlinck, de 2.500e orgaandonor in Kortrijk

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Maandag zette schepen Arne Vandendriessche samen met de medewerkers van het team Onthaal 1777 de 2.500e orgaandonor op een ludieke manier in de bloemetjes. “Ik ben overdonderd”, glimlachte Isabel uit Marke.

“Het is me vooral te doen om mensen te kunnen helpen. Ik heb een jeugdvriendin die geconfronteerd werd met niermoeilijkheden. Ze moest lang wachten op een nieuwe nier. Als er meer orgaandonors zijn vermindert de wachttijd”, vertelt Isabel. “Ik heb ook veel gezien toen ik in UZ Leuven lag na een extreme prematuur. Ik zag hoe artsen en verpleegsters met bepaalde zaken bezig zijn en levens redden. Zeker als er orgaandonors zijn.”

Toeters en bellen voor Isabel Steverlinck, de 2.500e orgaandonor in Kortrijk
© JVGK

Wat me over de streep trok om orgaandonor te worden is het zien van enkele documentaires over de illegale handel in organen. Dat mag niet en dat kan niet. Misschien kan deze inzet – ik was dat trouwens allang van plan – een tegengewicht vormen tegen die illegalen. Met deze acties kunnen we de mensen sensibiliseren om orgaandonor te worden.

“Snel naar 5.000”

Jaarlijks sterven 100 Belgen die op een orgaandonor wachten. Dit zijn er honderd teveel. Stad Kortrijk voert daarom al 4 maanden campagne om extra donoren te ronselen. Met groot succes. Kortrijk is ondertussen de grootste donorstad van België. “We hebben nu al 2.500 inschrijvingen, goed voor 4 procent van onze volwassen bevolking in Kortrijk. Laat ons hopen dat we snel naar de 5.000 kunnen gaan. We kunnen de mensen er actief bij betrekken”, aldus schepen Arne Vandendriessche.

Toeters en bellen voor Isabel Steverlinck, de 2.500e orgaandonor in Kortrijk
© JVGK

https://www.youtube.com/watch?v=U9WKpS16klk

(Foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier